Заједничка изјава поглавара Антохијске и Руске Православне Цркве

На позив Патријарха Московског и целе Русије Кирила Патријарх Антиохијски и целог Истока Јован Х је од 25. до 30. јануара 2014. године боравио у званичној посети Руској Православној Цркви. Стање у којем се тренутно налази Антиохијска Патријаршија је тешко због ескалације насиља у домовини и трагичних последица политичке кризе за њен народ. Посета је омогућила двема сестринским Црквама да размотре актуелне проблеме који се тичу њиховог служења. Обе Цркве се слажу у следећем:

1. Важна мисија Цркве у друштву јесте да речима и делима сведочи о љубави Божијој према сваком човеку, независно од његове верске или националне припадности. Следећи Христове речи: «Блажени миротворци, јер ће се синовима Божијим назвати» (Мт. 5, 9) – ми проповедамо мир и поштовање према достојанству и правима човека. Божанско милосрђе се излива на сваку људску личност; због љубави Божије Логос се оваплотио, а Дух Свети делује међу нама. Ова истина надахњује наше сестринске Цркве на делатност, служење и сарадњу.

2.​ Верници обеју Цркава тугују због догађаја у Сирији у којој не јењавају убиства, насиље и окрутност. Категорички осуђујемо лишавање живота мирног становништва, отмице и насилна прогонства.

Наше Цркве сматрају да се само путем отвореног и поштеног дијалога могу гарантовати стварни мир у Сирији, њена независност и територијални интегритет и да се могу обезбедити једнака права и могућности њеним грађанима. Обраћамо се међународној зједници с апелом да појача напоре усмерене на успостављање мира у Сирији, подржавајући процес који је започет у Женеви. Мирна Сирија у којој национална и верска разноврсност ужива поштовање, представљаће важан фактор у мировном процесу на целом Блиском истоку.

Обе Цркве такође изражавају наду у то да ће се сви политички проблеми у Либану, Ираку, и другим земљама Блиског истока решавати у духу мира, а не посредством примене насиља и под притиском екстремистичких група и деловања терориста.

Истичемо да су хришћани Антиохијске Патријаршије двадесет векова били староседеоци на Блиском истоку и да чине саставни део локалног друштва као његови пуноправни грађани. Данас је крајње важно да се помогне у стварању услова у којима ће Црква древне Антиохије успешно наставити спасоносно служење свом народу.

Поново изјављујемо да је неопходно предузети ефикасне радње у циљу хитног ослобађања свих отетих лица у Сирији, између осталог, наше вољене браће митрополита Павла Алепског и Јована, свештеника монахиња и сирочади из манастира у Малули.

3. У току разговора делегација двеју Цркава показало се да постоје многе области за сарадњу на обострану корист. Међу њима нису само приоритетна дејства као што је хуманитарна помоћ коју је руски народ послао својој браћи и сестрама у Сирији као израз своје љубави – већ је то и јачање веза између наших верника посредством ходочашћа, размене делегација и студената.

4. Наше Цркве потврђују да треба предузети све могуће за јачање православног сведочења у савременом свету. Православље је позвано да свету донесе богатство своје духовности које се, између осталог, испољава у приступу решавању друштвених и људских проблема и у помоћи човечанству да спозна радост коју је донео наш Спаситељ. Важан услов за његов успех представља јачање православног јединства. Због тога сусрети на свеправославном нивоу треба да буду темељно припремљени у специјалним комисијама уз учествовање свих Православних Црква. Од Православних Цркава се захтева заједнички рад у духу љубави и отворености ради савлдавања свих проблема на које наилазе.

5. Посета је такође омогућила размену мисли о стању међухришћанских односа. Наше Цркве ће координирати своје напоре за развој дијалога усмереног на остваривање задатака Цркве у савременом свету.

6. И Антиохијска, и Руска Црква имају искуство саживота с исламом. Туђ нам је сваки екстремизам и језик мржње. Обраћамо се хришћанима и муслиманима позивајући их да раде заједно на добробит наших земаља.

7. Ради заједничког сведочења у духу љубави и наставка разматрања тема покренутих у току посете, основали смо специјалну комисију за развој сарадње наших Цркава.

* * *

Антиохијска и Московска Патријаршија основале су заједничку комисију у саставу: у име Антиохијске Православне Цркве – представник Патријарха Антиохијског при Патријарху Московском и целе Русије – архиепископ Филипољски Нифон, епископ Селеукијски Јефрем, архимандрит Партеније (Алати) и потпредседник Баламандског универзитета Жорж Нахас; у име Руске Православне Цркве – председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије митрополит Волоколамски Иларион, председник Синодалног одељења за црквено доброчинство и социјално служење епископ Орехово-Зујевски Пантелејмон, заменик председника ОСЦВ протојереј Николај Балашов, представник Патријарха Московског и целе Русије при Патријарху Велике Антиохије и целог Истока игуман Арсеније (Соколов).

Извор: pravoslavie.ru