Заједничко саопштење православних епископа и католичких бискупа о светости живота

Обележавајући 43. годишњицу одлуке Ро против Вејда, на основу које је легализован абортус у Сједињеним Америчким Државама, Скупштина канонских православних епископа САД и Бискупска  католичка конференција САД издале су заједничко саопштење под  називом ”Трагање за животом, милосрђем и зацељењем”.

Текст саопштења потписали су Његово Високопреосвештенство Архиепископ Грчке Православне Архиепископије Америке Димитрије; Његово Високопреосвештенство Митрполит Сава, председник Одбора за Цркву и друштво; Надбискуп Луисвила Јозеф Е. Курц, председник Бискупске конференције; и Тимоти Мајкл Кардинал Њујорка Долан, председник Одбора за активности зарад живота ове Конференције.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Тихон и неколико чланова Светог Синода Православне Цркве у Америци придружили су се другим православним хришћанским епископима, свештенству, богословима и верницима на годишњем Маршу за живот у Вашингтону, у петак, 22. јануара 2016. У вези са Маршом, организован је тематски семинар ”За живот и за жене” у вашингтонској катедрали Св. Николе.

У недељу, 17. jануара, ”Светост Недеље Живота” приређена је у парохијама Православне Цркве у Америци широм земље.

У потрази за животом, милосрђем и зацељењем

Заједничка изјава православних и католичких епископа поводом 43. годишњице Ро п. Вејда

Католички и православни хришћани ће 22. jануара поново стати солидарно поводом 43. годишњице Ро п. Вејда. Пошто наше заједнице чврсто верују у светост живота, верници – заједно са многим људима других вероисповести и добре воље - жале због правних околности које олакшавају абортус и културне феномене које представљају абортус као једини избор за труднице које доживљавају тешка стања. Ми препознајемо да избор да се абортира нерођено дете представља скршено стање човечанства.

Ми подсећамо свет на наше заједничко учење да живот почиње у најранијим моментима зачећа и да је живот, у свим фазама свог развоја, свети. Одбацујемо уништење живота као одговор на нежељене трудноће или као метод превазилажења економских и социјалних изазова. Ми грлимо мајке и парове, који, упркос тешкоћама, бирају да проведу трудноћу до краја. Истовремено позивамо оне који су обавили или oлакшали абортус да се окрену Христу скрушеним срцим, просећи од Њега да превазиђу свој бол  Његовим опроштајем, милосрђем и зацељењем.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ амерички Димитрије, председник Скупштине канонских православних епископа САД

Његова Узоритост Јозеф Е. Курц,
Надбискуп Луисвила,
председник Конференције католичких бискупа САД

Митрополит питсбуршки Сава
председник Одбора за Цркву и друштво
Скупштине канонских православних епископа САД

Тимоти Мајкл Кардинал Долан
Надбискуп Њујорка,
председник Одбора за активности зарад живота при Конференцији католичких бискупа САД

Извор: Православие.ру (Превод Информативне службе СПЦ)