Заједничко саопштење предстојатеља Цркава у Дамаску

Заједничко саопштење објављено je 12. августа 2019. године после састанка предстојатеља Цркава у Дамаску. Патријарх антиохисјки и свег Истока Јован X, патријарх Сиријске Православне Цркве Игњатије Јефрем II и патријарх Мелкитске Гркокатоличке Цркве у Антиохији Јусеф Абси састали су се у манастиру Светог Јефрема Сиријског, у присуству апостолског нунција у Сирији Марија Зенарија.

У саопштењу се наводи да је разговарано о општем стању у региону и последицама кризе претходних година на народе у који живе у њему, а посебно по  хришћане, чији се број алармантно смањује због емигрирања. Учесници су поново истакли неопходност да остану чврсто везани за земљу својих предака, упркос лошим условима, како би и даље били со и светлост те земље.

Учесници су се такође молили за ослобођење двојице отетих архијереја, православног митрополита Алепа Павла и дохалкидонског сиријског Јована Ибрахима.

И најзад, поводом Курбан-бајрама, хришћански великодостојници су честитали тај празник сабраћи муслиманима и молили се за мир у Сирији, како би сви сиријски грађани могли да живе у миру, безбедности и сваком напретку.

Извор: romefea.news (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)