Заменица амбасадора САД код митрополита Порфирија

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије примио је 22. априла 2015. године у својој резиденцији у Духовном центру Српске Православне Цркве у Загребу, у прву званичну посету Њену Екселенцију гђу Маргарет Нарди, заменицу амбасадора Сједињених Америчких Држава у Републици Хрватској.

Пријему су присуствовали и сарадници гђе Маргарет Нарди, г. Ерик Вилијамс и гђа Владимира Ђукић, као и ђакон Драган Радић.

На почетку сусрета митрополит Порфирије је пожелео добродошлицу гостима и изразио своју захвалност за посету, а потом их и упознао са својим пастирском раду и мисионарском деловању на подручју поверене му Митрополије загребачко-љубљанске.

У уводном делу разговора Њена Екселенција гђа Нарди је пожелела Митрополиту сваки успех на положају Митрополита загребачко-љубљанског, на који је постављен пре девет месеци, а потом је изразила велико интересовање о свеукупном животу и деловању Српске Православне Цркве на подручју Хрватске.

Митрополит Порфирије је отворено говорио о оквирима унутар којих Српска Православна Црква делује у Хрватској, али и о амбијенту у коме православни верници живе и остварују своја, не само верска и мањинска права, већ и она животна, егзистенцијална.

У разговору су размотрени видови будуће сарадње и изражена је спремност са обе стране за реализацију конкретних пројеката за афирмисање верских права и људских слобода у Хрватској.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска