Запад није разумео значај Свете Софије

Заједно са стотинама верника, турски председник Реџеп Таjип Ердоган обавио је прву молитву  петка у Светој Софији у Царигтраду у петак поподне 24. јула 2020. г. после  86 година. У исто време, богослужења су одржана у многим православним црквама широм света као знак бола и туге због догађаја у Цариград. Такав случај  био је и у Бечу: грчки православни митрополит  аустријски Арсеније позвао је на молитву у саборну цркву Свете Тројице у Бечу. Архијерејски викар Јоанис Николицис  служио Акатист Пресветој Боородици.

У служби, као и у кратким говорима на крају богослужења, изражен је, с једне стране, бол православних верника  због овог чина, али с друге стране, разочарање што Запад изгледа није разумео о чему је реч кад је у питања Света Софија.

Црква Божанске Премудрости одувек је била црква и никада није била профанисана, чак и кад је коришћена као џамија после освајања Цариграда 1453. године, а касније и као музеј, речено је током молитве у цркви Свете Тројице.

Света Софија ће се увек помињати на православном богослужењу, хришћани ће се и даље осећати као код куће у овој цркви. Могућност да поново можемо користити цркву као место хришћанске молитве била је, наравно, далеко од тренутне одлуке турског председника. Одговор хришћана на турску политику могао би бити само  молитвом, речено је.

Извор: Катпрес (са енглеског Информативна служба СПЦ)