Западни зид, Зид плача очишћен и дезинфикован

У припреми за светковање јеврејског празника Пасхе, у уторак су уклоњене хиљаде молитвених цедуља, које су последњих месеци молитвеници и посетиоци поставили у јерусалимском Западном зиду. У исто време, свето место је очишћено и дезинфиковано да би се заштитили посетиоци, како је објавила „Фондација наслеђа Западног зида“.

Рабин Шмуел Рабинович, надлежан за Западни зид, пратио је кампању чишћења и молио се за опоравак болесних широм света. „У овим тешким данима када се куга шири светом и угрожава наше животе, прикупљамо молитве из целог света на остацима уништеног Храма  и упућујемо их Створитељу свемира да нам пошаље потпуно излечење и добро здравље и да се ослободимо овог тешког вируса који је спопао свет“, рекао је Рабинович.

Од последњег чишћења Зида у време празника Рош Хашана (Нова година)  септембра прошле године, 18.000 молитвених цедуља из целог света остављено је само путем интернета Фондације. Молитвени листићи уклањају се два пута годишње: пре прославе јеврејске Нове године - Рош Хашане и Пасхе. Према јеврејској традицији, похрањују се на Маслинској гори,  пре него што се заувек похране у генизи, месту чувања похабаних јеврејских светих списа.

Извор: Kathpress.at (с немачког инфо служба СПЦ, Р.Ракић)