Запаљена српска кућа у Гњилану

У Гњилану је запаљена кућа Новице Цукића, што је још један од напада на Србе јужно од Ибра, а како је данас изјавио портпарол полиције у Гњилану Исмет Хашани, полиција и даље трага за могућим подметачима пожара. Хашани је рекао Танјугу да је полиција на добром трагу да открије ко је подметнуо пожар у јуче запаљеној кући Цукића.

Према његовим речима, пожар у целој кући, у којој нико не живи већ десет година, спречиле су ватрогасне јединице.

Поводом овог инцидента, последњег у низу након што су приштинске власти изазвале кризу на северу Косова, Министарство за Косово и Метохију затражило је од међународне заједнице да озбиљно схвати све нападе на Србе и њихову имовину јужно од Ибра.

„Паљење куће Новице Цукића у Гњилану показује да су косовске власти, након насилног покушаја преузимања контролних пунктова Јариње и Брњак од стране припадника специјалних јединица косовске полиције РОСУ, охрабриле албанске екстремисте да врше насиље над Србима јужно од Ибра”, саопштило је то министарство. У саопштењу се оцењује да је „ово још једна порука албанских екстремиста шта могу да очекују Срби који одлуче да се врате на своја вековна огњишта”. Само у Гњилану од краја рата 1999.године до сада запаљено је скоро 300 српских кућа.

Извор: Танјуг