Започета санација цркве на Коритима у Кучима

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињеског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, 2005. године подигнута је црква Светог архиђакона Стефана.

Од дана освећења, сваке године се у прву недјељу по празнику Светог пророка Илије на Литургији сабирају племеници и пријатељи племена Кучи. Црква је на планини, и кише и вјетрови су на њој изазвали оштећења, па је потребно санирати.

Санација је започета на иницијативу надлежног пароха јереја Драгослава Ракића, који је са председником Црквеног одбора села Лијешта Перице Спајића, који цркву откључава дужи низ година, и грађевинског мајстора из Подгорице, обишао ову цркву. Притом је констатовано да је потребна детаљна санација унутрашњости цркве, која је оштећена од влаге: скидањем оштећних дјелова малтера, премазивањем посебном течношћу као подлогом и заштитом од даљег продора влаге у унутрашњост цркве, која је почела да пријети и иконостасу и црквеном намјештају у њој.

У сретање Шћепандану, завјетној слави, надамо се и молимо Господа да нас удостоји свечаности и Литургијског сабрања у санираној цркви.

Извор: Митрополија црногорско-приморска