Заседао Епархијски савет Епархије загребачко-љубљанске

Призивом Светог Духа за благословен рад Епархијског савјета који је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије 9. марта 2016. године у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу отпочело је редовно годишње засједање Епархијског савјета Епархије загребачко-љубљанске.

Радни дио сједнице је настављен у просторијама Музеја Српске Православне Цркве у Загребу. Уз митрополита Порфирија, предсједника Епархијског савјета, на сједници су учествовали протојереј-ставрофор Марко Ногић (Загреб), протојереј-ставрофор Милан Дудуковић (Цеље), протојереј-ставрофор Душко Спасојевић (Загреб), протојереј-ставрофор Слободан Лалић (Загреб), јереј Александар Обрадовић (Љубљана), као и господа Слободан Даскаловић (Загреб), Душан Вукобрадовић (Бјеловар), Стево Гојковић (Велики Поганац), Ненад Томашић (Бјеловар) и Бранко Вученовић (Цеље). Уз редовне чланове, сједници Епархијског савјета присуствовали су архимандрит Данило (Љуботина) и ђакон Зоран Радић из Загреба.

Митрополит Порфирије је извијестио чланове Савјета о свом архипастирском раду и искуствима која се тичу сарадње са државним тијелима у Републици Хрватској и Републици Словенији. Протојереј-ставрофор Марко Ногић је изложио резултате у обнови храмова у протеклој години и проблематику поврата црквене имовине. Усвојени су Завршни рачун Епархијског управног одбора за 2015. годину и Приједлог буџета за 2016. годину. Извјештај о раду Српске православне опште гимназије Кантакузина-Катарина Бранковић у Загребу поднио је протојереј-ставрофор Слободан Лалић, а извјештај о раду Господара д.о.о. г. Слободан Даскаловић. Посебна пажња је посвећена невољама и искушењима са којима се сусрећу вјерници данас, у Хрватској и Словенији, и дјеловањем којим Црква може на најцјелисходнији начин да помогне у превазилажењу истих.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска