Заседао Синод Украјинске Православне Цркве

У синодалној дворани Успенске Кијево-печерске лавре, под председавањем Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, 23. децембра 2014. одржано је редовно заседање Светог Синода Украјинске Православне Цркве.

Узет је на знање  апел упућен Председнику Украјине П. А. Порошенку поводом кризе у украјинском друштву, у којем се износе жалосне чињенице о страдањима храмова Украјинске Православне Цркве у зони војног сукоба на југоистоку  земље: девет храмова је потпуно срушено, неких 77 храмова је оштећено, док је резиденција Митрополита Донецке епархије у месту Пески опљачкана. Чланови Светог синода обраћају се Председнику Украјине с молбом да уреди ваљану и непристрасну истрагу по овим чињеницама.

У апелу Председнику Украјине такође се наводи да су расколници насилнички преузели четрдесет храмова Кијевској, Лавовској, Тернопољској, Волинској и Ровенској области. „Историјска је чињеница, истичу чланови Синода,  да су сукоби на верској основи, по правилу, најтежи и најкрвавији. Они се дубоко тичу живота земаља и народа. Можда ће требати више  деценија да се превладају последице верских сукоба. Из тог разлога, ми данас треба да уложимо максимум својих усилија како бисмо очували међуконфесионални и међурелигијски мир у Украјини.“

Свештени Синод Украјинске Православне Цркве скреће пажњу Председнику Порошенку на обим хуманитарних програма ове Цркве на корист пострадалих у зони војних сукоба на југоистоку земље. Током 2014. године епархије су послале више од 850 тона хуманитарне помоћи, више од 700 тона хране и других артикала раздељено је мирним грађанима и избеглицама. Свештеници и верници су организовали евакуацију и смештај избеглица, сакупљали су опомоћ, организовали по епархијама центре за хуманитарну помоћ, а преко стално отвореног телефона „Нада“ пружали и духовну помоћ.

С обзиром на све веће комуналне дажбине, Синод моли украјинске власти да се Црквама и верским заједницама омогући посебна тарифа за употребу гаса и струје.

Усвојен је програм и састав организационог одбора поводом обележавања 400-годишњице кијевских духовних школа наредне, 2015. године. Синод је донео и друге одлуке, као што је за епархијског архијереја Шепетовске епархије поставио архиепископа Ивано-Франковске и Коломијске епархије Пантелејмона, а за ову епархију је изабрао архимандрита Тихона (Чижевског).

Извор: Московска Патријаршија

(превод и обрада Радомир Ракић)