Заседао Синод Украјинске Православне Цркве

Заседао Синод Украјинске Православне Цркве
Заседао Синод Украјинске Православне Цркве
Заседао Синод Украјинске Православне Цркве
Заседао Синод Украјинске Православне Цркве

У харковском  Покровском мушком манастиру, под председништвом Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија, 27. маја 2017. године одржано је заседање Синода Украјинске Православне Цркве посвећено 25-годишњици Харковског Сабора. Заседање је одржано у историјској згради у којој је, иначе, тада одржан Харковски сабор, а у оквиру верских свечаности поводом годишњице. Током састанка упућена је Посланица архијерејима, свештенству, монаштву и вернима поводом 25-годишњице Сабора.

Размотрене су антицрквене законодавне иницијативе регистроване у Врховној Ради Украјине, односно законски пројекти број 4128 и нарочито законски предлог број 4511 ("посебан статус верских организација чије се седиште налази у држави коју Врховна Рада Украјине сматра  државом-агресором"). Констатовано је да би усвајање тог законског предлога "могло довести до верске мржње, дискриминације, кршења слободе савести и вероисповести". Синод је изразио забринутост због могућих негативних последица усвајања нацрта закона и позвао посланике Врховне Раде да их не прихвате, и захвалио архијерејима, свештенству, монаштву и вернима на активном грађанском ангажовању које је дошло до израза 18. маја 2017. године на заједничкој молитви у Врховној Ради Украјине, као и у многим градовима и црквама Украјине.

Констатовано је да се "Украјинско Министарство културе уплиће у рад регионалних државних управа са циљем блокирања регистрације устава религијских заједница у Украјинској Православној Цркви". Синод је истакао неприхвативост таквог мешања  и изразио забринутост по овом питању и апеловао да се "представници државних власти суздрже од  незаконитог иступања против Украјинске Православне Цркве."

Такође,  Синод је донео неке административне одлуке по питању устројства унутрашњег живота у епархијама и манастирима.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативна служба СПЦ)