Заседао Свети Архијерејски Синод Украјинске Православне Цркве

Архијерејски Синод Украјинске Православне Цркве састао се уредовно заседање у Синодској сали Кијевске лавре. Синодом је председавао Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије. Уочи заседања  Митрополит симферопољски и кримски Лазар служио је Божанску Литургију у цркви Лавре Зачећа Свете Ане. После Литургије Митрополит Онуфрије је одслужио парастос на гробу свог предшественика на Престолу кијевском,  блаженопочившег Митрополита Владимира (Сабодана).

Синод је изабрао чланове  Организационог одбора за прославу 1000-годишњице Светог Владимира Равноапостолног. Њиме ће председавати Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије. Такође је одлучено да се током прославе уреде значајна обележавања.

Одлучено је да се одрже заупокојене молитве и комеморативни скупови 8. и 9. маја 2015. године поводом обележавања 70-годишњице Дана победе.

Размотривши извештај синодског одељења за социјалне и хуманитарне послове, Свети Синод је донео извесан  број мера зу циљу повећања хуманитарне помоћи жртвама и расељеним лицима из зоне борбених дејстава у југоисточној Украјини.

Архимандрит Јован (Вакњук) из Епархије черкеске изабран је за викарног епископа те епархије.

Извор: Московска Патријаршија