Заседао Свети Синод Украјинске Православне Цркве

Дана 24. јуна 2015. у Кијеву је под председништвом Блажењејшег Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија одржано редовно заседање Синода (Сабора) Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије.

На Сабору је усвојена Посланица украјинском народу поводом 1000-годишњице престављења светога равноапостлоног кнеза Владимира.

У саборској посланици се са жаљењем запажа опасност наставка сукоба на истоку земље: „Ратни пламен,који се разгорева на истоку Украјине, прети да захвати не само друге регионе Украјине, него и сав европски континент. Човечанство се нашло на ивици глобалног оружаног сукоба, који може имати последице по сву цивилизацију.“ Јерарси Украјинске Православне Цркве су уверени да се  „чак и најдубље противречности могу решити дијалогом, за преговарачким столом, а не оружаним сукобљавањем, талац чега је мирно становништво“.

У посланици је посебна пажња посвећена хуманитарној делатности УПЦ на истоку Украјине и истиче да ова Црква  обухвата људе разних националности и разних политичких убеђења. Сабор позива своја верна чеда да не наседају на провокације расколника, пошто се мора очувати међуконфесионални мир у земљи, и потврдио је своју спремност на „отворен и конструктиван дијалог с представницима нецрквених групација у Украјини“. Истиче се да дијалог мора почивати на основима канонског права и без мешања у тај процес нецрквених чинилаца. Превладавање раскола је унутарња црквена ствар.“

Потврђена је готовост за дијалог с расколничким групама у Украјини, и с тим у вези је реорганизован састав односне  комисије Украјинске Православне Цркве.

За Епископа викара Тернопољске епархије изабран је клирик ове епархије, ректор Почајевске духовне семинарије, архимандрит Натанаил (Крикота).

Извор:Московска Патријаршија (превод и обрада Р.Ракић)