Заседао Свети Синод Украјинске Православне Цркве

Априла 19, 2016, у Кијево-печерској лаври, под покровитељством Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, одржано је редовно заседање Синода Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије. Пре почетка зседања Митрополит Онуфрије је одслужио парастос над гробом свога предшественика на кијевској катедри блаженопоч. Владимира (Сабодана).

На самом почетку заседања Блажењејши је поздравио намесника Кијево-печерске лавре Митрополита  вишгородског и чернобилског Павла поводом 55. рођендана.

Поводом многобројних обраћања верника, донета је одлука да се Синод писмима  обрати председнику Украјине П. А. Порошенску, председнику владе В. Б. Гројсману и председнику Скупштине А. В. Парубију по питању метода електронске идентификације личности.

Образован је организациони одбор празновања 1000-годишњице древноруског монаштва на Светој Гори, под председништвом Митрополита Онуфрија. Одбор ће разрадити план свих догађања с тим у вези, а Издавачком одељењу Украјинске Цркве стављено је у налог да се на украјински језик преведу сва дела преп. Пајсија Величковског.

Усаглашен је састав делегације архијереја ове Цркве за учешће на Свеправославном сабору, који ће се одржати на Криту у јуну ове године.

Усвојен је низ административних одлука по питању устројства унутарњег живота у епархијама и манастирима, установљено је прослављање нових светих и др.

Извор: Московска Патријаршија (Р.Р.)