Заседао Светопантелејмоновски одбор

Председник Владе Д. Медведев и Патријарх Кирил председавали заседањем Светопантелејмоновског одбора

Челници Владе и Руске Православне Цркве обавештени су о резултатима рада Одбора, који је основан 2011. године, и том приликом је представљен дневни ред састанка. Задатак Одбора је био да се размотри рад који проводи Међународна фондација за обнову и очување културног и духовног наслеђа овог манастира, и да припреми обележавање хиљадугодишњице руског присуства на Светој Гори 2016.  године.

Медведев је разјаснио да је нагласак на томе да се обнови један део зграда, да се подигну путеви и да се оживе други делови манастира. Притом је напоменуо да је план да се ове године заврше главни грађевински радови, као и да се обави цео склоп рестаураторских радова који обухватају и инсталацију електронске инфраструктуре.

Обновиће се манастирски поседи Ксиларгу, манастир Успења Пресвете Богородице, Стари Русик и други манастири.

Састанку су присуствовали министар културе  В. Медински, министар М. Абизов, гувернер Петрограда Г. Полтавченко, председник  Задужбине за заштиту наслеђа Светог Сергија Радоњешког, председник Одбора за очување задужине Св. Андреја, Председникови саветници, као и други добротвори, високи службеници, представници јавних организација.

Извор: Московска Патријаршија