Засијао бисер Суботице

Након четири деценије запуштености и пет година интензивних радова Суботичка синагога је засијала правим сјајем. Реч је о импозантном објекту грађеном у стилу мађарске сецесије што је реткост кад је реч о јеврејским храмовима. Друга по величини по Европи и трећа у свету, под заштитом је Унеска.

У обнови храма, који сада има аутентичан изглед као 1902. године када је изграђен, учествовали су стручњаци, грађевинци и рестауратори из Србије и Мађарске. Витражи, чувена дела Микше Роте обновила је породица Станишић из Сомбора, док су стаклени део врата и прозора поверени Јожефу Ковачу и Рудолфу Месарошу. Ово велелепно здање пројектовали су архитекти Марцел Комор и Деже Јакаб.

Синагога у Суботици нашла се својевремено на листи седам најугроженијих споменика у свету због изузетне културне и уметничке вредности, али и због опасности да се уруши њена компликована конструкција са четири мање куполе које симболишу четири стране света ослоњене на централну велику куполу која симболише универзум. Званично отварање синагоге очекује се половином марта.

Извор: Јеврејски преглед бр. 1/2018., Суботичке новине, С. Ивошевић