Засијао бисер Суботице

Након четири деценије запуштености и пет година интензивних радова Суботичка синагога је засијала правим сјајем. Реч је о импозантном објекту грађеном у стилу мађарске сецесије што је реткост кад је реч о јеврејским храмовима. Друга по величини по Европи и трећа у свету, под заштитом је Унеска.

У обнови храма, који сада има аутентичан изглед као 1902. године када је изграђен, учествовали су стручњаци, грађевинци и рестауратори из Србије и Мађарске. Витражи, чувена дела Микше Роте обновила је породица Станишић из Сомбора, док су стаклени део врата и прозора поверени Јожефу Ковачу и Рудолфу Месарошу. Ово велелепно здање пројектовали су архитекти Марцел Комор и Деже Јакаб.

Синагога у Суботици нашла се својевремено на листи седам најугроженијих споменика у свету због изузетне културне и уметничке вредности, али и због опасности да се уруши њена компликована конструкција са четири мање куполе које симболишу четири стране света ослоњене на централну велику куполу која симболише универзум.

Председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан отворили су 26. марта 2018. године у Суботици реконструисану синагогу. Председник Вучић је рекао да ће она бити кућа молитве, учења и окупљања. -Овај дан ће бити упамћен као дан када је средња Европа показала свој најлепши лик свету – лик сарадње и међусобне толеранције, поручио је председник Орбан (опширније на rts.rs).

Извор: Јеврејски преглед бр. 1/2018., Суботичке новине, С. Ивошевић, rts.rs