Заточеничка келија апостола

Римски Марметински затвор нуди нова открића и поставља стара питања

Антички римски затвор на Forum Romanum-у је након вишегодишње обнове изнова отворен за пубику. У ”Светој години” коју је Ватикан ове године прокламовао, римски Поклонички центар је желео да прошири богати програм древних хришћанских локалитета.

Марметински затвор је познат по томе што су Свети апостоли Петар и Павле пред свој мартиријум у њему били заточени. У сарадњи Центра за поклоништва и Администрације за археолошка истраживања у Риму, овај историјски локалитет је обновљен и претворен у модеран музеј.

Вице-директор Центра за поклоништва Либерио Андреата вели да су у Тулијануму, у мрежи подземних келија испод затвора, били заточени најогорченији државни непријатељи Рима. Наравно, вели Андреата, и цар Нерон је слутио каква му се моћ супротстављала и претила у Христовим следбеницима. Апостол Петар му је деловао као опасан, те је морао бити уклоњен са лица земље и гурнут у тмину најкрајњу, коју нико жив није напустио. Како у Светом Писму Новога Завета нема конкретних индиција о смрти Апостола Петра, то се генерације утркују у реконструкцији последњих дана апостолових.

У једној цркви при Caracalla-термен (купатилима) постоји једно место које се поклоницима приказује као место на коме је Свети апостол Петар при своме покушаном бекству оставио трагове, као и на Via Appia на којој му се Спаситељ јавио и опоменуо на повратак – сцена која је доцније приказана у филму "Quo vadis", као и Via Ostiense у којој су се апостоли Петар и Павле опростили пре но што ће бити погубљени.

Директор за археолошка истраживања у Риму Франческо Просперети вели да је Тулијанум ”велико место вере са прастарим хришћанским коренима”.

Протођакон ЗА