Затворско душебрижништво: Сарадња Православне и Римокатоличке Цркве

Позитиван закључак са међународног семинара одржаног у Бечу уз учешће затворских капелана и правних стручњака из Аустрије, Русије, Белорусије и Украјине.

Римокатоличка и Руска Православна Црква желе да убудуће чвршће сарађују на подручју  затворског пастирског старања. Ово су изјавили у петак у Бечу бечки помоћни бискуп  Франц Шарл и Архиепископ красногорски Иринарх (Кузмић Грецин). На завршетку тродневног међународног  семинара на конференцији за штампу ова два великодостојника били су уверени да ове Цркве могу учити једна од друге на овом пољу пастирске делатности.

На скупу у Бечу учествовали су затворски капелани и стручњаци за казнено право из Аустрије, Русије, Белорусије и Украјине. Главни циљ је био да се надлежнима у руском, белоруском и украјинском пастирском старању пружи увид у аустријско казнено законодавство и с тим у вези уређење душебрижништва. Заседање у Бечу је било прво ове врсте. 

У завршној изјави учесници конференције су истакли значај провођења пастирске службе на социјалном и хуманитарном плану међу затвореницима, ослобођенима, њиховим сродницима, као и намештеницима у затворским установама. Договорено је да се оснује стална аустријско-руска/католичко-православна комисија, која ће организовати програме размене материјала и ангажованих лица између Русије, Украјине, Аустрије и Белорусије. 

Надбискуп Иринарх је изјавио да се у Русији сваке године њих 250.000 људи пушта из затвора на слободу. Њихова ресоцијализација је на првом месту дужност државе, док Црква помаже у границама могућности. Архијереј је уверен да ће до 2020. године, до када ће се провести реформа казненог процеса, доћи до многих позитивних резултата. Иначе, он је председавајући кнадлежне руско-православне синодалне комисије за затворску пастирску службу. 

Казнена мера је у суштини педагошка мера, истакао је аустријски државни секретар Карл Дракслер. У оквиру овог васпитног процеса и реинтегрисања у друштво пастирско затворско свештенство има огроман значај. Изазови овом душебрижништву у суштини су исти у свима земљама. 

Аустријско-.руска конференција радила је под мотом „Душебрижништво и социјално старање о затвореницима“. Позитивни биланс конференције сагледао је и председник Међународне комисије католичког затворског душебрижништва Брајан Гауанс, чија организације обухвата преко 100 земаља. Отац Гауанс је ободрио представнике Православне и Католичке Цркве на ширу сарадњу.

Извор: Катпрес

Превод с немачког: Радомир Ракић