Заупокојена Литургија и парастос у Никшићу

Заупокојена Литургија и парастос у Никшићу
Заупокојена Литургија и парастос у Никшићу
Заупокојена Литургија и парастос у Никшићу
Заупокојена Литургија и парастос у Никшићу

У цркви Светих апостола Петра и Павла у старом градском гробљу у Никшићу на Задушнице, у суботу 22.фебруара 2014, служена је заупокојена Литургија и парастос. Литургију је служио протојереј-ставрофор Драган Крушић уз саслужење ђакона др Николе Маројевића, а уз молитвено учешће бројних вјерника сабраних у светом богослужењу.Пригодном бесједом о Задушницама, дану посвећеном сјећању на упокојене праоце и оце наше, наше драге сроднике и све упокојене у вјери православној, обратио се свештеник Крушић.

"Одслужисмо, драга браћо и сестре, ову свету заупокојену Литургију за покој душа и сјетисмо се данас наших драгих, упокојених од Адама до данашњег дана. Сјетисмо се праотаца и отаца наших, ктитора, приложника, оснивача, градитеља овог светог храма и његових свештенослужитеља, сјетисмо се и оних богочежњивих, христоликих душа које су долазиле у овај свети храм Првоврховних апостола Петра и Павла и у Саборни храм Светог Оца нашег Василија Острошког Чудотворца, који су долазили у оним тегобним временима када је било врло тешко посјећивати наше светиње. А ко би се сјетио свих тих људи, ако се не сјети Црква Божја, Света саборна апостолска Црква, чија је глава живи истинити Бог Господ и Спас наш Исус Христос, а коју води Свети и животворни Дух Божји“.

"Црква све сабира у свом памћењу, Црква је вјечна, јер је њена глава вјечна Господ Исус Христос. Сјећамо се наших драгих упокојених да би се Господ Бог сјетио нас, јер ако се не сјећамо њих не може се ни Господ сјетити нас живих, а између нас живих и наших драгих упокојених је непрекинута заједница. Они су напустили овај краткотрајни, овоземаљски живот у коме царује смрт, а отишли су у онај вјечни, бесмртни живот и молимо се Богу да њихове душе задобију, управо, тај вјечни, бесмртни живот. Све наше молитве приносимо да би душе њихове добиле блаженство, да би стекле слободу пред Богом, да би имале свог смираја и покоја, да их Господ прими у наручје Своје, наручје Аврама, Исака, Јакова и у наручје свих наших праотаца“, рекао је свештеник Крушић.

У наставку је служен парастос ктиторима, приложницима, оснивачима, задужбинарима, добротворима, свештенослужитељима и упокојеним сродницима присутног вјерног народа.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка