Заветина града Рашке - Попразнство Вазнесења Господњег

Заветина града Рашке - Попразнство Вазнесења Господњег
Заветина града Рашке - Попразнство Вазнесења Господњег
Заветина града Рашке - Попразнство Вазнесења Господњег
Заветина града Рашке - Попразнство Вазнесења Господњег

У празничној литији представници Војске Србије, полиције, спортских и културно-уметничких друштава и велики број деце из основних и средњих школа и вртића

У среду, 31. маја 2017. године, у навечерје Малог Спасовдана и Светог свештеномученика Патрикија, свештенство и верници из Рашке, у присуству председника Општине г. Игњата Ракитића и осталих општинских званичника дочекали су Епископа жичког г. Јустина. Сабрању су присуствовале и игуманија манастира Градац Нина и игуманија манастира Кончул Минодора са сестринствима, као и свештенство архијерејског намесништва студеничког, пароси никољачки протојереј Дејан Николић и јереј Мирко Јеремић, као и парох новопазарски јереј Иван Јеремић из Епархије рашко-призренске.

После вечерњег богослужења у празничној литији учествовали су представници Војске Србије, полиције, спортских и културно-уметничких друштава, уз велики број деце из основних и средњих школа и вртића. Након литије уприличен је концерт КУД Рашка и ансамбла Фрула.

У четвртак, 1. јуна 2017. године, на дан Светог свештеномученика Патрикија (Мали Спасовдан) обележена је заветина града Рашке и служена света архијерејска Литургија. Преосвећеног Владику је дочекало свештенство из студеничког намесништва, старешина цркве Светог Николаја у Новом Пазару јереј Далибор Лазић, сестринство манастира Градац, као и домаћин заветине председница Скупштине Општине Рашка гђа Мирјана Скорић са породицом. У име Општине присуствовали су председник Општине Рашка г. Игњат Ракитић и одборници, као и представници полиције и Војске Србије - командант касарне потпуковник Никола Грковић.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник студенички протонамесник Здравко Николић, парох супњански (Рашко-призренска епархија) протојереј Дејан Николић, старешина храма у Рашки јереј Александар Суботић, парох павлички јереј Данило Петровић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Марко Ерић. За певницама су појали Милан Ђоковић и сестринство манастира Градац.

Посебно радује чињеница што је светој Литургији присуствовао велики број верника, а међу њима и деце, од којих је већина примила свету тајну причешћа.

Након прочитаног светог Јеванђења, вернима се у надахнутој беседи бираним и подстицајним речима обратио Преосвећени Епископ г. Јустин. Поздравивши председника Општине, домаћина славе и све одборнике, Владика се осврнуо на смисао прослављања Вазнесења Господњег и посебно истакао човекову пролазност на овоме свету и његову суштинску усмереност ка Царству Небеском где се остварује смисао и изворно назначење људског бића. -Човек је на земљи увек недовршено биће које стреми ка божанским висинама изграђујући своју боголику личност на благодатним основама које се добијају у светој тајни крштења и миропомазања. Узношење људске природе на небо је неизмеран дар Божје љубави према човеку. Од нас се захтева непрестани труд, као и концентрација снага на оно најбитније, тачније, на Оног Најбитнијег, нашег Спаситеља Господа Исуса Христа. Зато је неопходан стални подвиг, јер нас искушења и бриге овога света често саплићу. Спасење је у Светој Цркви, којој је Глава Господ Христос, а у њој обитава сва сила  и пуноћа Духа Светог, поручио је Владика.

Током свете Литургије Преосвећени Владика г. Јустин је за показану велику љубав према светој Цркви, срдачну сарадњу и несебичну помоћ, уврстио председника Општине Рашка г. Игњата Ракитића посебном граматом у ред великих добротвора Цркве.

Након Литургије је освећен и преломљен славски колач, да би сви затим приступили славској трпези љубави и послужењу, за шта се потрудио домаћин овогодишње прославе председница Скупштине Општине Рашка гђа Мирјана Скорић са породицом.

Током трпезе, присутнима се обратио председник Општине Рашка г. Игњат Ракитић захваљујући на указаној части и истичући да помаже Цркви не само по службеној дужности, као председник Општине, већ пре свега као верни православни хришћанин. Рекао је да ће се убудуће трудити да настави у том духу, да сарадња буде још плодотворнија и на корист српског народа и Цркве, а у славу Господа Бога.

ђакон Марко Ерић

Извор: Епархија жичка

Заветина града Рашке - Попразнство Вазнесења Господњег
Заветина града Рашке - Попразнство Вазнесења Господњег
Заветина града Рашке - Попразнство Вазнесења Господњег
Заветина града Рашке - Попразнство Вазнесења Господњег