Заветни дани у Барањи

Заветни дани у Барањи
Заветни дани у Барањи
Заветни дани у Барањи
Заветни дани у Барањи

Поводом Заветног дана у Трпињи, празника Светих 45 мученика из Никопоља, 23. јуна 2016. године свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Душан Марковић, архијерејски намесник вуковарски, протојереј-ставрофор Чедо Лукић, архијерејски намесник боровски, протојереј-ставрофор Саша Кузмановић, парох трпињски, и јереј Милош Кузмановић, парох оролићки, и ђакон Радован Арсеновић.

Након свете Литургије и освећења славских обележја верни народ је поучио отац Чедо Лукић који је захвалио мештанима Трпиње на гостопримству похваливши њихову ревност и немерљиву љубав према Цркви. Након свете Литургије прослава заветног дана је наставиљена трпезом љубави у дворишту парохијског дома.

На празник Светих 45 мученика из Никапоља, 23. јула 2016. године, у Будимцима је прослављен заветни дан. Свету Литургију служио је јереј Марко Шукунда, парох други боровски, уз саслужење протонамесника Немање Клајића, надлежног пароха, и ђакона Срђана Лукића из Борова Насеља. Велики број верника приступио је светој тајни причшћа. Честитајући празник, отац Марко је у проповеди истакао значај мученика, који су својом животом и исповедањем вере утврдили темеље слободе и вечности живота у Цркви Христовој. После богослужењa приређено је послужење за све присутне, трудом и љубављу породице Бањац из Будимаца.

У Липовачи надомак Вуковара, 21. јула 2016. године, молитвено је прослављен заштитник села - Свети великомученик Прокопије. Свету Литургију служили су протонамесник Немања Клајић, парох будимачки, и надлежни парох, протојереј Љубенко Јовић. Лепим и поучним речима подршке за што брже оспособљавање привремене богомоље и зидање цркве, присутним верницима обратио се протонамесник Немања Клајић. После Литургије преломљен је славски колач и благословено славско жито, које је за ову годину припремила ученица Јелена Лакобрија са својим родитељима,из Липоваче. Након подељене нафоре, млади фолклораши КУД "Васо Ђурђевић" из Бршадина извели су две кореографије, којима су одушевили присутни народ.

Извор: Епархија осечко-пољска