Завршен месец духовне културе у Тамнави

ТамнаваСвечаношћу у Бањанима код Уба којом је обележена и 46. годишњица храма Св. великомученика Димитрија, 5. октобра 2008. године, на дан Св. свешт.муч. Фоке и Св. пророка Јоне, званично је завршен месец духовне културе у Архијереском намесништву тамнавском Епархије ваљевске. Овај свети храм је сазидан у периоду од 1959-1962. године, а парохија бањанска је основана још давне 1934 године. Иако је по градњи млад, може се рећи да је иза њега период бурне историје, нарочито у послератним годинама. Утолико је његова слава пред Господом већа, јер се кроз тешкоће брусио као драги камен. Зато данас, као такав, представља најлепши украс овога места.

Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење бројних свештеника и свештеномонаха, служио је Епископ ваљевски Г. Милутин. То је, како рече старешина храма јереј Дејан Рикановић, посебна радост овога дана јер је то прва посета Епископа обновљене Епархије ваљевске и прва канонска посета епископа након пуних тринаест година. Била је то прилика да се још једном потврди ревност тамнавских свештеника и Архијерејског намесништва тамнавског за храм Божји. Архијереском граматом и сребрњаком Светога Владике Николаја одликован је парох бањански о. Дејан Рикановић за, како је то сам Епископ Милутин образложио, изузетан труд, ревност и рад, не само на материјалном већ и на духовном пољу, показујући се у свом народу као прави духовни отац.

Тамнава Позивајући окупљени народ да поштују светињу недеље, Преосвећени Владика Милутин је, тумачећи данашње Јеванђеље о талантима, поручио да „ не будемо лењи и умножавамо дате нам Божје дарове, јер кад изађемо пред лице Божје нећемо моћи да се оправдамо. Само онај човек је мудар који живи и ради да заради за своју породицу и децу, али, исто тако, ништа мање трчи ка Господу Христу и стално гледа у Њега и не окреће се за собом, већ жели да достигне пуноћу свога Господа."

Након Свете Литургије је освећен црквени звоник чиме је још једном доказано да верни народ Тамнаве, руковођен својим свештенством, никада није оклевао у помагању својој Цркви. И црквене свечаности су овде посебан догађај те тако ни ова није оскудевала у богатом културно-уметничком програму. Наступали су народни фоклклор и рецитатори, свирале су се националне српске мелодије. За све присутне, а било их је неколико стотина, одржана је трпеза љубави на којој се поново говорило о активностима свештенства Тамнаве на свеукупној обнови светиња и духовног живота. Свима заслужнима су, овом приликом, подељене захвалнице Црквене општине Бањани.

Архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић се захвалио свима који су у црквеним дешавањима овога краја узимали учешћа, напомињући да је иза нас остао веома успешан месец духовне културе, богат пригодним свечаностима, духовним вечерима, предавањима и осталим пригодним садржајима.

Александар Максимовић

Извор: Епархија ваљевска