Завршене Духовске свечаности на Калемегдану

Поводом великог празника Духова у Београду су у организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и духовника цркве Ружице и Свете Петке на Калимегдану од 4. до 10. јуна одржане Духовске свечаности. Свечаности су се одвијале с благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла и Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Амфилохија. У прелепом амбијенту београдске тврђеве, испред цркве Свете Петке, а за кишних дана у самој цркви Ружици, у богатом културно-уметничком програму духовног садржаја, представило се близу две стотине учесника из различитих делова Србије.

Током седам вечери смењивали су се беседници, драмски уметници, песници, народни појци, хорови. Духовским беседама подучили су нас владике будимљанско-никшићки Јоаникије, хвостански Атанасије, јегарски Порфирије, диоклијски Јован и отац Доситеј Хиландарац.

Публика је сваке вечери била веома бројна и врло заинтересо-вана за програм у коме су учествовали:глумци Љиљана Стјепановић, Љиљана Ђоковић, Рада Ђуричин, Ружица Сокић, Љубивоје Тадић, Јадранка Селец, као и Ивана Жигон и Јелена Жигон са рециталом „Ој, Косово, Косово"; књижевник Александар Петров, песници Матија Бећковић, Ђоко Стојчић, Благоје Рогач, Зорица Арсић Мандарић, Љубица Милетић, Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, народни појци Светлана Стевић, Љуба Манасијевић и млада Вања Војновић, Дивна Љубојевић и хор „Мелоди", хор Цркве Ружице „Станковић", хор„Бранко" из Ниша, хор светосавске цркве „Мокрањац", хор „Свети Василије Острошки" из Нових Бановаца, Београдски мушки хор, хор цркве Св. Архангела Гаврила и хор Првог београ-дског певачког друштва.

Представљене су и књиге „Катихезе" Светог Јована Златоустог и „Светосавље као филозофија живота" Аве Јустина Поповића. О књигама су говорили Драган Лакићевић, Ђуро Бодрожић, др Радомир Поповић, др Драгомир Сандо и мр Милорад Средојевић.

На Вечери руско-српског пријатељства као специјални гост говорио је амбасадор Русије у Србији, Његова Екселенција Александар Конузин.

Вече на сам Духовдан, насловљено речима Христовим: "Пустите децу мени..." било је посвећено најмлађима. Уз дечје црквене хорове „Гаврилчићи" и „Растко" учествовали су и књижевник Раша и Попов и музичар Блажа Инспектор.

Духовске свечаности су завршене програмом „Светој Петки с љубављу" и представљањем романа „Петкана" Љиљане Хабјановић Ђуровић као звучне књиге у режији Хаџи-Александра Ђуровића.

У оквиру Духовских свечаности одржан је и сајам књига на коме су, поред издавача из Србије, узели учешће и издавачи из Црне Горе и Републике Српске.

Организациони одбор, чији је председник Епископ хвостански Атанасије и чланови: Љиљана Хабјановић Ђуровић, протојереји ставрофори др Радомир Поповић и др Драгомир Сандо, презвитер мр Милорад Средојевић и вероучитељ Срђан Ћосић, захвалан је свим учесницима и посетиоцима. Захвалан је Светој Петки, под чијим окриљем се народ окупљао седам дана, и Господу нашем Исусу Христу, који је људима послао Духа Светога, Утешитеља и Духа Истине да нас бодри и надахњује.

С вером у Бога и надом у Његову милост, Духовске свечаности ће постати традиционалне.