Завршена Конференција о сарадњи између Цркава и сународника у Азији

Округли сто на тему Сународници и Руска Православна Црква: Искуство о сарадњи у Азији завршен је са радом 11. децембра 2011. године у главном граду Кине.

Истог јутра игуман Филарет (Булеков), потпредседник Одељења за међуцрквене односе (ОМЦО) Московске Патријаршије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Успењској цркви у Пекингу. Свештеници који су учествовали у конференцији саслуживали су игуману: протојереј Сергеј Звонаров, секретар Одељења за међуцрквене односе за далеке иностране земље; протојереј Николај Кацубан,  настојатељ Подворја Руске Православне Цркве у Токију; протојереј Алексеј Киселевич, настојатељ Православне заједнице у Шангају; протојереј Дионисије Позднајев, ректор парохије Светих Петра и Павла у Хонг Конгу; хијерођакон Јоазаф (Тандибиланг), настојатељ цркве Св. Владимира у Пекингу; и хијерођакон Роман (Киселев), члан особља ОМЦО.

На молитви током богослужења били су присутни и представници руске дипломатске мисије у Пекингу, чланови делегације ОМЦО, учесници округлог стола, и сународници који живе у престоници Кине.

После службе, завршна седница округлог стола одржана је у Руском културном центру у Пекингу. Током седнице представљена је књига ” Митрополит пекингшки Иноћентије” а приказан је и документарац “Баигуанг. Последња руска мисија у Кини”о Митрополиту Виктору (Свиатину), шефу мисије.

Саопштење за јавност је издат о закључцима конференције.

Извор: mospat.ru