Завршена манифестација „Трг од ћирилице“ у Херцег Новом

Завршена манифестација „Трг од ћирилице“ у Херцег Новом
Завршена манифестација „Трг од ћирилице“ у Херцег Новом
Завршена манифестација „Трг од ћирилице“ у Херцег Новом
Завршена манифестација „Трг од ћирилице“ у Херцег Новом

Химном „Ускликнимо с љубаљу Светитељу Сави“ коју је извео хор СПД „Јединство“ из Котора прексиноћ је након 31. вечери занимљивог програма завршена врло успјела културно-духовна манифестација „Трг од ћирилице“.

Овогодишење издање манифестације, која је превазишла оквире Херцег Новог, одјекивало је јаче и громовитије од дебитанског, прошлогодишњег. Према подацима организатора које је пренио протојереј Никола Тодоровић, на „Тргу ћирилице“ је за мјесец дана било око десет хиљада посјетилаца. У сарадњи са другим субјектима културе из општине, Републике Црне Горе и региона реализовано је око 50 програма (промоција, предавања, пројекција филмова, емитовања емисија дебата, пјесничких вечери, дјечји и позоршних програма и изложби). Последње вечери публику и организаторе поздравио је Слободан Бајић, генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом.

– Добра је ствар што народи који пишу ћирилицом могу да употребљавају и друго писмо. Ћирилицу као своје писмо чувајмо. У протеклих мјесец дана у оквиру ове манифестације коју су организатори назвали „Тргом од ћирилице“ имали смо шансу и прилику да сазнамо многе појединости и окупљали смо велики број грађана. Надам се да ће бити и убудуће тако. Ћирилица мора да живи, а ова њена манифестација је још један битан културни догађај овог града – казао је Бајић.

На крају овогодишњег „Трга од ћирилице“ СПД „Јединству“ је припала част да затвори ову манифестацију.

– Ми смо из Котора почастовани да СПД „Јединство“ затвори ову велику мјесечну приредбу. Ћирилица је битан елемент нашег идентитета. На ћирилици је штампан „Октоих“ 1494. године. Ови данашњи властодршци, који мисле да знају историју, треба да знају да је управо „Октоих“ песница која бије њихова сјећања. Они данас имају награду која носи име прве књиге штампане ћирилицом, а пишу латиницом. Они протјерују ћирилицу, а имају награду „Октоих“ – казао је, између осталог, у својој бесједи протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.

О везама СПД „Јединство“ са Цетињем говорио је секретар друштва Драган Ђурчић. Он је у свом обраћању казао да „Јединство“ од свог зачетка има националну одредницу, но та одредница не смета припадницима других нација и конфесија да буду његови чланови.

У „Јединству“ су током 16 деценија пјевали Аустријанци, Њемци, Чеси, Руси, Јевреји, Хрвати, Херцеговци, Албанци… и никоме није сметало што се друштво зове српско, већ су сви пјевали у славу Бога, надахнуто – „Пјесмом срцу – срцем роду“.

Хиљаде посјетилаца бројних програма

Организатори манифестације „Трг од ћирилице“ изразили су захвалност Министарству спољних послова Србије и Конзулату у Херцег Новом, и подсјетили да је за 31 дан, колико су трајали програми, из ноћи у ноћ, одржано 45 програма, а да је програме пратило више од 10.000 посјетилаца. У име организатора Никола Тодоровић је захвалио за једнодушну подршку коју су грађани Херцег Новог указали овој манифестацији, позивајући и неке критичаре, да не критикују „напамет“ већ да присуствују неком од програма, а потом нека изкажу своје мишљење.

Здравко Шакотић, Дан

Извор: Митрополија црногорско-приморска