Завршена рестаурација Саборне цркве Васкрсења Христовог у манастиру Нови Јерусалим

Приведена је крају рестаурација Саборне цркве Васкрсења Христовог у манастиру Нови Јерусалим, па је ова историјска црква готова за богослужења. Овај манастир у граду Истри, око 40 километара западно од Москве, основао је у 17. веку Патријарх Никон. Руска Црква још није одредила датум освећења катедрале.

У историјским документима из 17. века главна црква манастира Нови Јерусалим назива се Велика црква Васкрсења Христовог. Патријарх Никон је замислио да она буде подигнута по узору на цркву Св. Гроба у Јерусалиму, али њена судбина потоњих векова уопште није била лака. Наиме, 1723. године кров на ротунди је пао, док је након три године пожар изазвао даљу штету. Током наредних 20 година Црква је остала без крова. Коначни ударац задесио ју је у децембру 1941. када су Немци бомбама разнели Саборну цркву са манастирским конацима.

Први пут у својој 360-годишњој историји ова катедрала је потпуно обновљена. „Све о чему смо сањарили и ишчекивали свих ових година данас је остварено,“ рекао је настојатељ манастира Нови Јерусалима, игуман Теофилакт Безухладников.

Током претходних неколико година православни хришћани су стрпљиво пратили радове на обнови у које спада јединствен иконостас  у зонама, висок 24 метара, сачињен од деликатно израђених плочица.

Марта 2009. тадашњи руски председник Дмитри Медведев потписао је председнички указ за обнову манастира Нови Јерусалим, што се сматрало највећом и најамбициознијим пројектом на рестаурацији у постсовјетској Русији.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе)