Због претеће епидемије привремено обустављене литије

На празник Преподобног Јована Касијана Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је свету Литургију пређеосвећених дарова у цркви Светог Ђорђа под Горицом.

Тпом приликом, свештенство архијерејских протопрезвитеријата цетињског, подгоричко-колашинског и подгоричко-даниловградског је, сходно древном предању Цркве Христове, приступило светој тајни исповести.

У наставку, одржано је братско сабрање свештенства у Светогеоргијевском дому под Горицом. Митрополит Амфилохије је у свом архипастирском обраћању посебно указао на одговорност свештеника као пастира стада Господњег у сваком времену, а посебно данас у Црној Гори. Свештенство је подсетио да пред светим Јеванђељем и у Цркви Христовој не постоје земаљске, географске и политичке разлике у погледу вршења свештене пастирске службе.

Архијерејски протопрезвитери и свештеници су поднели извештаје о свом пастирском раду на парохијама током претходне године. На сабрању су разматрана бројна питања из живота Митрополије и Српске Православне Цркве, а посебно у вези недавно започетих преговора између Владе и епархија Српске Православне Цркве у Црној Гори. Свештенство је, поздрављајући дијалог између Цркве и државе, изразило једнодушну подршку решењу постојећег проблема са надом да ће Влада и Скупштина Црне Горе прихватити уклањање из правног живота спорних одредби кроз предложене измене и допуне Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају Цркве и верских заједница.

Исказана је посебна благодарност верном народу Божјем у Црној Гори који је на литијама посведочио своју исконску веру у Бога, љубав према Цркви и жртву у одбрани својих светиња. Истакнуто је да је наш народ истински дар Божји у овом времену.

Из саопштења Митрополије црногорско-приморске издвајамо:

Обавјештавамо православне вјернике и све људе добре воље – учеснике крстоносних литија – да ће Митрополија црногорско-приморска као одговорна духовна институција којој је на духовно старање повјерен православни народ Божји испоштовати одлуку надлежних државних органа у вези пријетеће епидемије. С тим у вези, Митрополија ће до престанка тих мјера привремено обуставити одржавање литија четвртком и недјељом, али ћемо се молити Богу Исцјелитељу сваке болести и немоћи за здравље свих у Црној Гори и исцјељење обољелих у свијету. О даљим корацима вјерници и јавност ће бити благовремено обавијештени. На крају, вјернима и свима људима добре воље упућујемо ријечи утјехе и охрабрења уз подсјећање да су се кроз историју Цркве и људског рода појављивале бројне и сличне овој епидемије и болести, али да су оне са молитвом и Божјом помоћи превазилажене и исцјељиване. Нема никакве сумње да ће тако бити и овога пута.

Извор: Митрополија црногорско-приморска