Жељко Латиновић: Божанствена Литургија Светог Јована Златоуста

Жељко ЛатиновићУ недељу, 11. новембра 2007. године, у амфитеатру Учитељског Факултета у Сомбору, Жељко Латиновић, кординатор Катихетског одбора Епархије бачке, одржао је предавање на тему: Божанствена Литургија Светог Јована Златоуста.

У уводном делу свога предавања, господин Латиновић је подсетио присутне да се ове године навршава 1600 година од упокојења једног од тројице великих васељенских учитеља и светитеља Цркве Христове - Светог Јована Златоуста, који је, према речима предавача, у себи сабрао све богомдане дарове Божије и био узор свим потоњим хришћанима. Као добри и ревносни пастир, као подвижник и богослужитељ, беседник и богослов, као тумач Светог Писма, бранитељ Цркве и њеног јединства, Свети Јован Златоусти је био и најплоднији писац Цркве Христове.

Предавач је, потом, упознао слушаоце са разним облицима Литургија које су предходиле Литургији Златоустовој, а које су служене и на Истоку и на Западу. Пријемчиво предавање господина Жељка Латиновића покренуло је жив дијалог свих учесника Трибине.

презвитер Милош Ловрић

Извор: Епархија бачка