Зеница ока мога гнездо је лепоте твога храма

Поводом Дана државности Србије, празника Сретења Господњег, данас је у Архиву Србије отворена изложба „Српски манастири и цркве на Косову и Метохији - уметничка фотографија“. После поздравног слова др Мирослава Перишића, директора Архива Србије, изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј. 

Обраћајући се присутнима Епископ бачки г. Иринеј подсетио је на запис персијског песника који је, задивљен лепотом Богородице Љевишке, оставио запис на чувеној фресци у манастиру који данас стоји заробљен бодљикавом жицом: - Узвишена неземаљска и божанска лепота зрачила је са немих ликова на зидовима Богородице Љевишке. Њему, сигурно убеђенијем и бољем муслиману него што су они који су данас тај храм завили у бодљикаву жицу, ништа није сметало да осети шта је стварна и непролазна лепота. А онима којима та лепота - као и свака друга - смета, недостаје свака озбиљна духовна подлога и способност за осећање лепог и истинитог. Речи песника из далеког времена могу бити поновљене не само пред тим храмом у Призрену, него пред сваким нашим храмом и манастиром широм Старе Србије који је предмет ове изложбе. То се односи на све уметничке вредности наших светиња, било да је реч о архитектури, монументалном зидном сликарству, предметима богослужбене природе који се чувају у ризницама српских светиња, рукописима и старим штампаним књигама...

- Шта год да погледамо и дотакнемо у тим светињама, увек можемо поновити песникове речи: Зеница ока мога гнездо је лепоте твога храма. То се не односи само, по мом утиску, на наше монументалне светиње, Дечане, Патријаршију, Грачаницу..., већ у некој другачијој сразмери и на другачији начин, и на оне тихе и готово непознате црквице, које су одржавале кандило вере и идентитет народа кроз дуге и мучне векове робовања, истакао је Епископ бачки г. Иринеј.

Аутор изложбе је Александар Радош, руководилац Микрофилмског центра Архива Србије и члан Фотографске секције УЛУПУДУС-а. Он је у периоду од 1998. до 2009. године фотографисао велики број српских манастира и цркава на Косову и Метохији. Посетиоци имају прилику да виде уметничке фотографије из Пећке патријаршије, Богородице Љевишке, Грачанице, Дечана, Зочишта, Велике Хоче, Девича... Осим уметничке, фотографије имају и посебну документарну вредност. Подсећамо, Архив Србије је излагао фотографије српских манастира и цркава на Косову и Метохији 2009. године у порти храма светог Спиридона у Трсту. Изложба је изазвала велико интересовање италијанске публике и медија.

Изложба у Архиву Србије биће отворена до 30. марта 2013. године.

Зорица Зец

Зеница ока мога гнездо је лепоте твога храма
Зеница ока мога гнездо је лепоте твога храма
Зеница ока мога гнездо је лепоте твога храма
Зеница ока мога гнездо је лепоте твога храма