Живимо да се охристовимо!

Живимо да се охристовимо!
Живимо да се охристовимо!
Живимо да се охристовимо!
Живимо да се охристовимо!

Сваки пут када дођемо на Литургију, осећамо Царство Небеско јер свака Литургија је предокус Царства Божјег које долази, а ми га стичемо овде на земљи. Срцем и умом својим окушамо га, претварајући земаљске сате у вечност. Господ Христос је дошао на овај свет да нас охрабри, увери да не треба да се плашимо телесне смрти, будући да је страх од умирања одвајкада одликовао људско биће. Смрт је побеђена Васкрсењем Спаситеља. Чувајмо своју душу, да она узлети Гоподу, како су чинили светитељи кроз векове, беседио је Владика Милутин на Светој Архијерејској Литургији у част храмовне славе - Свете Великомученице Марине у Бањи Врујци.

- Безумници данас говоре да нема Бога и да ваља уживати у свим добрима овог света. Господ нас све гледа. Доћи ће час у ком ће материјално прах и пепео постати. Кад човек умре, понеће скрштене беле руке и праведна дела своја, давно су мудри казали. Зато треба своју душу од смрти да чувамо. Јер то је ужасна смрт! Шта ће васкрснути „последњег дана“, ако она умре? Света Великомученица Марина имала је сва блага земаљска, али је као дванаестогодишња девојчица заволела Христа и храбро је страдала за њега од руке незнабожачког намесника у Римској империји. Њен пример један је у низу угодника, које је обасјала радост виђења светлог лица Божјег. Њима се обраћамо да нам код Господа измоле милост да се и сами охристовимо - део је мудрог пастирског слова ваљевског архијереја упућеног бројном верном народу у врујачком Храму Свете Великомученице Марине.

Подизање и васпитање деце међу најсветијим је земаљским дужностима. И Господ ће нас најпре позвати на одговорност на пољу родитељства. Данас је велики изазов васпитати нове нараштаје, зато се том богоугодном чињењу мора приступити целим бићем, савет је Владике Милутина, духовног оца овдашњег верног народа.

По благослову Владике Милутина, за трпезом љубави сабране је поздравио архимандрит др Никодим (Богосављевић), старешина манастира Рибница. Он је заблагодарио овогодишњим домаћинима славе Душку Стефановићу из Ваљева и Бисерки Итен-Стефановић из Врујаца, председницима општина Љиг и Мионица Миодрагу Старчевићу и Драгану Гавриловићу, власнику врујачке фабрике воде Војину Ђорђевићу - великом добротвору храма и овог краја уопште, као и бројним другим донаторима и свим учесницима празничног сабрања у Бањи Врујци. Бог обнавља овај крај молитвама нових нараштаја и изабрао је да се у његовим земаљским лепотама огледају небеске. Сви који овде дођу да се телесно исцеле примају и благодат Божју, поручио је архимандрит др Никодим (Богосављевић), старешина манастира Рибница.

У културно-уметничком програму свечаности учествовали су музичка група „Ирмос“ из Београда и Културно-уметничко друштво „Тамнава“ из Коцељеве.

Извор: Епархија ваљевска