Живопис у манастиру Добрун

Живопис у манастиру Добрун
Живопис у манастиру Добрун
Живопис у манастиру Добрун
Живопис у манастиру Добрун

У манастиру Успења Пресвете Богородице у Добруну, код Вишеграда, средином октобра су окончани радови на изради живописа изнад и око улаза у манастирски храм.

Композицију фресака на вањском зиду цркве урадили су иконописци из Санкт Петербурга Ирина Дрјомина и Олга Федотова, у оквиру свога учешћа на 20. међународном ликовном саборовању у Вишеграду.

Изнад улаза у храм урађена је композиција Успења Пресвете Богородице, док су са лијеве и десне стране живописани Свети архангели Михаило и Гаврило.

Припреме за израду живописа отпочеле су средином августа, благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја, који је и сам често обилазио радове и пратио израду овог дјела.

Самом почетку радова претходиле су темељне припреме, израде скица, припреме зида, набавке боја и осталог материјала. За израду фреске,  по договору са иконописцима, набављене су специјалне силикатне боје и пратећи материјали њемачког произвођача “Кеимфарбен“.

Фреске су урађене по узору на постојећи сачувани живопис у припрати храма, а по стилу и начину рада Светог Теофана Критског.

Планирано је да се у наредној години настави са живописањем, а у договору са живописцима на  вањским зидова манастирске цркве у Добруну наћи ће се ликови Светог Николаја Мирликијског, Светог великомученика Георгија, те српских светитеља који долазе на поклоњење Успењу Мајке Божије.

Извор: Митрополија дабробосанска