Живот у Епархији будимљанско-никшићкој током незапамћеног снијежног невремена

Живот у Епархији будимљанско-никшићкој током незапамћеног снијежног невремена
Живот у Епархији будимљанско-никшићкој током незапамћеног снијежног невремена
Живот у Епархији будимљанско-никшићкој током незапамћеног снијежног невремена
Живот у Епархији будимљанско-никшићкој током незапамћеног снијежног невремена

Снијежна стихија, која је ових фебруарских дана погодила већи дио Црне Горе и због које је уведено ванредно стање, отежава одвијање цјелокупног, па самим тим вјерског и богослужбеног живота у црквеним општинама на подручју Епархије будимљанско-никшићке.

Напорима архијерејских намјесника и старјешина храмова у градовима и већим мјестима донекле су оспособљени прилази црквама, док је највећи дио села у потпуности “одсијечен од свијета“, па се са житељима везе, за сада, везе одржавају једино мобилном телефонијом.

Мојковац - Ситуација, проузрокована падавинама и великим невременом, веома је тешка и у мојковачкој парохији. Снијег који је, према ријечима надлежног пароха јереја Александра Крговића, у овом мјесту непрекидно падао од 1. фебруара и достиже висину од једног метра и 80 центиметара, учинио је да су саобраћајнице непроходне, чак и у центру града. Машине за уклањање снијега прочистиле су најужи центар, али су периферија, приградска насеља и бројна мојковачка села остала блокирана и потпуно одсјечена. Саобраћај функционише једино до оних села која су уз саму магистралу. У оваквој ситуацији и прилази црквама су неприступачни, осим Саборног храма Христовог Рођења у центру Мојковца. Протеклог викенда прилаз цркви и велику количину снијега са крова очистило је неколико младих Мојковчана, иначе чланова Братства православне омладине ”Светог краља Уроша I”. Они се, истиче отац Александар, одазивају апелима за помоћ нарочито када су у питању угрожена домаћинства. Усљед велике количине падавина протеклих дана дошло је до урушавања кровова на двјема кућама, а у једном домаћинству избио је пожар, али, хвала Богу, нико није повријеђен. Због тога су сви радно способни грађани Мојковца ангажовани на отклањању снијега са кровова, што није нимало лак и једноставан посао. Ипак, напомиње отац Александар Крговић у читавој овој ситуацији, када је зимска стихија одсјекла све путне правце у Црној Гори и када је, рекло би се, помоћ потребна једнако на селу као и у граду, осјећа се људска солидарност и потреба да се притекне у помоћ другима, осјећа се заједништво које људе зближава у невољама.

Шавник - Талас великог снијежног невремена захватио је и Црквену општину шавничку. И иначе, веома запуштен и оронуо, Шавник је ових фебруарских дана у правом смислу ријечи одсијечен од свијета. Путеви су блокирани, па је и живот његових мјештана на граници (не)могућег. У самом Шавнику улице су, како нам је казао јереј Драженко Ристић, надлежни парох, прилично чисте, али на њима нема живота и једино се могу срести моторне санке и возила за чишћење путева. Док се ка Никшићу саобраћа изузетно тешко једном коловозном траком наизмјенично, пут према Жабљаку је блокиран, а надлежне службе покушавају данима да пробију огромне усове, који у зимском периоду нијесу ријетка појава у овом горштачком крају. Што се тиче села она су, такође, данима одсјечена од Шавника, иако радници комуналног предузећа улажу максималне напоре на успостављању комуникација. Болничари своје дужности обављају покушавајући да стигну гдје је потребно на моторним санкама, а до сада, хвала Богу, напомиње отац Драженко, није било већих проблема и хитних случајева, тако да је стање, иако ванредно, донекле мирно. Мјештани ових дана, чим су временске прилике то дозволиле, покушавају да уклоне снијег са кровова. У Шавнику има неколико веома старих зграда, а недавно је екипа полиције, када се обрушио кров на једној дрвеној бараци, морала да евакуише станаре и њихове ствари. Пастирски рад у шавничкој парохији, због снијежних непогода, скоро да је немогућ, каже свештеник Ристић и додаје да он недавно није био у могућности да служи опијело једном упокојеном парохијану. Минуле недјеље изостало је и служење Свете Литургије у Саборној цркви у Шавнику. Пут до храма за сада је проходан, међутим, часови вјеронауке, која је при овом храму покренута крајем јануара, одлажу се док се не стабилизују временске (не)прилике. Празник Светог мученика Трифуна, као своју славу, прославља неколико шавничких породица, али надлежни парох, јереј Драженко Ристић изражава жаљење што неће моћи обићи њихове домове и са њима подијелити радост славског обреда.

Бијело Поље - Црквена општина Бијело Поље је, како нас је информисао протојереј Дарко Пејић, старјешина бјелопољског Саборног храма Светих апостола Петра и Павла, уочи невремена и снијежних падавина уз помоћ манастира Острога и трудом хаџи Драгише Јеремића, предсједника Братства православне омладине “Свети краљ Милутин“ подијелила преко 60 пакета помоћи у намирницама и хигијенским потрепштинама, најугроженијим породицима Црквене општине Бијело Поље. “Ово вријеме, морам да истакнем, отежава и наш пастирски рад, јер је веома тешко доћи до оних парохијана који су болесни, а и вјерницима је тешко да стигну до својих храмова. Успјели смо да одржимо проходним прилазе храмовима. Умногоме је смањен број парохијана на службама, па је, самим тим, смањена и могућност прикупљања прилога како би се помогло угроженима који нам се непрестано обраћају за помоћ.“ “И поред ових тешкоћа за неколико најугроженијих породица обезбиједили смо дрва за огријев, а једном домаћинству смо измирили дуг за струју, јер им је, због немогућности да плате, струја била искључена од стране Електро-дистрибуције. Додатне тешкоће за Црквену општину Бијело Поље и вјернике овог града представљају и нерашчишћени прилази гробљима, па ће бити веома тешко обићи гробове својих покојника на Задушнице, 18. фебруара. Свештеници тим поводом, упућују апел свим грађанима да помене, уколико је то могуће, обаве у храмовима, а свијеће за своје покојнике, такође, упале у најближем храму, ако не могу изићи на гробља“, каже свештеник Пејић. Према ријечима протојереја Дарка Пејића Црквена општина Бијело Поље у овим изузетно тешким данима, доживјела је још један ударац. Наиме, 3. фебруара упокојио се у Господу г. Петар Раховић, дугогодишњи члан ове Црквене општине. Брат Петар Раховић, који је сахрањен на градском гробљу у Бијелом Пољу у суботу 4. фебруара, оставио је иза себе четворо дјеце од којих најмлађа, Сара нема пуну годину.

Рожаје - У телефонском разговору са јерејем Миланом Станишићем, парохом рожајским сазнајемо да је незапамћена снијежна стихија, која је ових дана погодила, нарочито, сјевер Црне Горе, изненадила чак и житеље овог изразито планинског градића. Иако смјештен на сјевероистоку Црне Горе, у подножју више планинских масива, Рожаје и његови мјештани не памте овакво невријеме у којем је снијежни покривач достигао висину преко једног метра, а што је у потпуности паралисало одвијање свакодневног живота. Тренутни престанак падавина Рожајци користе да уклоне снијег са путева и кровова својих домаћинстава, па су врло ријетки вјерници који дођу на богослужења у централни храм Рођења Светог Јована Крститеља. Свештеник Станишић напомиње да су села његове парохије ових дана, када народ, очекујући Божију помоћ, најчешће гледа у небо, потпуно блокирана. Неприступачне су и даље три сеоске цркве које, такође, опслужује отац Милан, од којих је најудаљенија она у селу Буковица и налази се на граници са тутинском општином. Уз храм Рођења Светог Јована Крститеља смјештено је градско гробље, па је јереј Станишић, због предстојећих Задушница, очистио прилазну стазу и кров цркве. Каже да је народ, живећи у оваквој средини, навикао на невоље које са собом носе зиме у подножју горостасних планина, када, уз снијежне падавине, дневна температура стигне и до 20 подиока испод нуле.

Павино Поље - И у Павином Пољу снијежна непогода је изазвала бројне проблеме и тешкоће житељима овог бјелопољског насеља. Како нас је информисао Мирослав Булатовић, предсједник Црквене општине Вранеш ситуација је веома тешка, а након престанка падавина, људи покушавају да уклоне огромну количину снијега. Села овог краја су у потпуној блокади, док је пут до вранешког Саборног храма Успења Пресвете Богородице проходан, захваљујући томе што се налази уз сам магистрални пут Бијело Поље – Пљевља.

Мурино - Ништа боља ситуација није ни у горњополимској и гусињској парохији, гдје је у Мурини подно Виситора, у сједишту парохије, снијег достигао висину од 1 метра и 80 центиметара. Јереј Жељан Савић, надлежни парох напомиње да се у нарочито тешкој ситуацији налазе плавска села, међу којима су и Велика, Војно село, Гусиње, Зорићи, Улотина у којима су храмови које он опслужује, док су у нешто бољем положају насеља уз магистралу Плав – Беране. И црквени живот, стога, одвија се веома отежано. Отац Жељан је са својим парохијанима организовао акцију чишћења крова и прилазне стазе до храма Свете Петке у Мурини, а у потпуној блокади налази се манастир Брезојевица код Плава. Скоро иста ситуација је и са другим манастирима у Епархији будимљанско-никшићкој. Већина њих су одсјечени, а комуникације са монаштвом одржавају се једино телефонским везама.

Добриловина - У манастиру Добриловина, гдје је висина снијега око метар и по, неколико дана није било ни струје. Мати игуманија Јустина са двјема сестрама данима покушава уклонити огромни снијег са кровова цркве и конака, који су од дрвета и који се од велике тежине лако могу урушити. Сестре одржавају пут до штале, а захваљујући помоћи г. Света Шљиванчанина, предсједника Црквене општине Жабљак пут до манастира, недавно је очишћен. Међутим, снијежне падавине Добриловину нијесу заобишле ни наредних дана.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка