Животопис високопреподобног архимандрита Илариона (Голубовића), новоизабраног Епископа тимочког

Високопреподобни архимандрит Иларион (Голубовић) је рођен 1974. године у Зајечару. Основну и средњу Електротехничку школу завршио je у Зајечару. По завршетку средње школе одлази у манастир Црна Река, где проводи време упознајући се са монашким животом до одласка у војску септембра 1993. године. По одслужењу војног рока долази у манастир Буково1994. године.

Замонашен је 1997. године, а рукоположен је у чин јерођакона маја месеца исте године, а потом у чин јеромонаха на празник Светог Николе, на храмовну славу, 19. децембра 1997. г. За настојатеља манастира Букова постављен је 1998. г. Чином протосинђела је одликован 2002, а у чин архимандрита рукопроизведен је 2006. г. Од 2009. године врши дужност архијерејског заменика.

Читаву обнову манастира и стицање братства обавља смирено, трпељиво и темељно. Манастирски конак отац Иларион је, добрим делом, саградио својим рукама. Осим редовних монашких послушања и обавеза, активан је био у иконописачкој и столарско-дуборезној радионици. Део свог слободног времена користи и за бављење документарно-уметничком фотографијом.

Дипломирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду месеца јула 2013. године. Исте године наставља богословско усавршавање на мастер студијама овог Факултета.

Хиротонија и устоличење новоизабраног Епископ тимочког Илариона обавиће се 10. августа 2014. у Саборној цркви у Зајечару. Торжествену архијерејску Литургију у овом Саборном храму служиће Његова Светост Патријарх Иринеј уз саслужење више Ешпископа.

Претходног дана, 9. августа,  на бденију обавиће се наречење новог Епископа тимочког.