Зимски камп у манастиру Светог Марка у Лорејну

Зимски камп у манастиру Светог Марка у Лорејну
Зимски камп у манастиру Светог Марка у Лорејну
Зимски камп у манастиру Светог Марка у Лорејну
Зимски камп у манастиру Светог Марка у Лорејну

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја, Одељење за црквену просвету је организовало у периоду од 24. до 27. децембра 2017. године тродневни дечји зимски камп у манастиру Светог Марка у Лорејну, Охајо. Уз ентузијазам и пажљиво припремљен образовни програм, дочекано је више од тридесеторо деце узраста од 4 до 15 година. Свештеник Мијољуб Матић, директор кампа Светог Марка, благословио је почетак кампа, г. Милош Марковић је одговорно водио улогу домаћина кампа.

Подељени у две велике спаваонице, кампери су узбудљиво распремали своје торбе, заборављајући да су до пре неколико минута били у родитељском загрљају. Како то обично бива, дечја енергија је била главни покретач свих наших збивања. Јутарњи будилник је био отац Драган Гороњић, парох цркве Светог Димитрија у Акрону и намесник кливлендски. Кампери су се тешких глава али жустра покрета спремали за јутарњу молитву у манастирској цркви. Свих тих дана и ноћи они су носили улогу активних појаца. Отац Драган је служио дневна богослужења. Кампери су хорски одговарали на јектеније. Гласно су изговарали псалме..

Предавања су била прилагођена узрасту кампера. Госпођа Драгана Црњак, професорка ликовне уметности, дечју креативност је подстицала прављењем лепих руксака, прављењем крстића са разнобојним каменчићима. Имали смо предивне цртеже Мајке Божје која у свом наручју држи Богомладенца Христа. Све у духу Рођења Христовог.

Предавање свештеника Алекса Павићевић, пароха цркве Светог Георгија из Северног Кантона се једноставно звало ''Помоћ''. Отац Алекса је користећи три различите јеванђелске приче, у којима потребити траже милост и помоћ од Господа, указао да не смемо бити стидљиви да од Господа тражимо помоћ. Христос никада не окреће Своје Лице од нас.

Милан и Мира Дамљановић су децу учили божићне песме. Деца уживају у песми. Салом су одзвањале мелодије црквених народних песама.

Ђакон Јован Аничић је са децом причао о молитви. Нагласили смо да је човек биће које има потребу да се моли. Закључили смо да молитва може бити лична и саборна. Довољно је понекад само изустити ''Господе, помилуј'', да би човек осетио живо присуство Божје.

У вечерњим часовима смо гледали цртане филмове, играли образовне игре, читали књиге, ишли у биоскоп, и изнад свега желели да упознајемо једни друге.

У уторак 26.децембра Анђелка Милојевић, Анђелка Мајерле, Јасмина Петровић, Даница Новаковић су са старијом децом из кампа и из кливлендске парохије сервирале храну сиромашнима у кући Св. Хермана у Кливленду, православној хришћанској гостопримници. Посетити оне који су заборављени од света и служити их је највећа радост њима самима, а нама опомена да изнад свега треба да будемо људи. Отац Драган је, потом, деци одржао предавање о томе како треба да буду захвални Господу на свему.

Зимски камп смо завршили Светом Литургијом. Отац Драган је у средини цркве и окружен камперима обавио проскомидију. Истовремено смо појаснили богословски смисао припремног дела Свете Литургије. Свака молитва је изговорена полако и јасно. Деца и родитељи су веома пажљиво посматрали како се припрема бескрвна жртва. Кампери су се потом причестили Телом и Крвљу Господњом. И родитељи су пришли Чаши.

За време доручка смо заблагодарили деци на пажњи а Богу што имамо добру децу. Пожелели смо да се видимо и следеће године. Даће Бог!

Овом приликом најискреније благодаримо Његовом Преосвештенству Епископу источноамеричком Господину Г. Иринеју на благослову и подршци. Настојатељу манастира, оцу Леонтију, на стрпљењу. Свим родитељима на указаном поверењу и камперима што су хтели да науче нешто ново о својој православној вери. Благодаримо такође и свима онима који су несебично дали своје време и енергију да би се овај камп одржао и прошао како треба. Посебну захвалност указујемо мајкама које су тих дана над нама бдиле и вредно спремале оброке свим учесницима камперима.

Господу благодаримо за сва добра којим нас храни и милује.

До године, ако Бог да!

Извор: Епархија источноамеричка

Зимски камп у манастиру Светог Марка у Лорејну
Зимски камп у манастиру Светог Марка у Лорејну
Зимски камп у манастиру Светог Марка у Лорејну
Зимски камп у манастиру Светог Марка у Лорејну