Хришћански свет

10. Светски конгрес породица у Тбилисију

Председник Џорџ Буш, православни Патријарх Илија (Католикос-Патријарх све Грузије), Леван Васаџе (председник 10. Светског конгреса породица и председавајући Грузијског демографског друштва 21), и др Алан Карлсон (оснивач, Светски конгрес породица, председник емеритус, Хоуардов центар за породице, религију и друштво; бивши гостујући професор с Хилсдејл колеџа) поздравили су делегате на свечаности отварања Светског конгреса породица у Филхармонијској концертној сали у Тбилисију. Патријарх Илија је отворио конгрес и поздравио више од 2.000 делегата из више од 50 земаља. 

У Мађарској ће се прославити 1700-годишњица Светог Мартина Турског

2016. година посвећена је прослављању овог светитеља рођеног у данашњој Мађарској. – Врхунац свечаности 7. јула у месту Шомбателију. Ватикан је објавио да ће Светог оца Папу на овој свечаности представљати чешки прашки кардинал Доминик Дука. Наиме, током целе 2016. године хришћани ће богослужењима обележити 1700-годишњицу његовог рођења, док ће се 11. новембра посебно подсетити на то како је овај светитељ заједно био покривен са неким просјаком који се смрзавао.

Ватикан и Конго склопили основни уговор

Уговор о месту Католичке Цркве у овој земљи потписан у Апостолском двору у Конгу. Ватикан и Демократска Република Конго склопили су оквирни уговор о односима Цркве и државе. Саопштава се да су га потписали куријски бискуп надлежан за спољне односе Паул Галагер и конгоански министар спољних послова Рајмонд Чибанда у петак у Апостолском двору. Уговор са 21 чланом регулише правни статус и поља делатности Католичке Цркве у овој централноафричкој држави.

Стоти народни сабор католика 25. до 29. маја у Лајпцигу

Од 25. до 29. маја у Лајпцигу ће бити одржан ”100. Немачки народни католички сабор” (100. Deutsche Katholikentag). За овај јубилеј су се организатори – Централни комитет католика (ZdK) и Бискупија за Дрезден-Мајсен – свесно одлучили за Лајпциг као цитеделу католичанства. Са непетошћу се очекује како ће ”народни сабор” у дијаспори ”функционисати”.

Савез муфтија Русије основао Одбор за борбу против тероризма

Савез муфтија Русије основао је Одбор за безбедност, у чији циљ улази, између осталог, и борба против екстремизма и радикализма.

„Један од основних задатака Одбора јесте информативно-аналитичка и организациона подршка, остварење уставних пуномоћја председника Савета муфтија Русије и Духовне управе муслимана Руске Федерације по питању опредељења основних смерница унутрашње и спољне политике Савета муфтија Русије у области безбедности и сузбијања тероризма, екстремизма, обезбеђивања права и интереса муслимана и њиховог духовног живота“, истиче се у саопштењу.

УНО самит за хуманитарну помоћ у Цариграду

Специјално опуномоћеник за образовање Гордон Браун саопштио је данас у име УН да ће више од 100 држава, водеће привредне фирме и  филантропи узети учешће на предстојећем самиту за хуманитарну помоћ 23. и 24. маја у Цариграду.

На том првом светском самиту УН за хуманитарну помоћ наредног понедељка и уторка у Цариграду узеће учешће и представници Ватикана, чију делегацију ће предводити државни секретар Пјетро кардинал Паролин заједно са сталним посматрачем Свете столице при УН Бернардито Аусом, као и Силвано Томасијем, који је био некадашњи посматрач при канцеларији УН у Женеви. Обојица су надбискупи Римокатоличке цркве.