Хришћански свет

Папа на божићној миси: Исус долази као дете да нас учини децом Божјом

Милиони људи широм света придружили су се папи Фрањи виртуелно на божићној „миси током ноћи“ служеној у базилици Светог Петра у Ватикану. Италија је током празника била под новом блокадом. Папа Фрања је служио божићну мису у скоро празној базилици Светог Петра. Милиони људи могли су да прате службу путем радија, телевизије и различитих средстава друштвене комуникације. У својој омилији папа Фрања је рекао: „Исусово рођење је новост која нам омогућава да се сваке године поново родимо и да у Њему нађемо снагу потребну за суочавање са сваким искушењем“.

Митрополит Порфирије: Божићна честитка надбискупу Бозанићу

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Порфирије упутио је 22. децембра 2020. године честитку Надбискупу загребачком кардиналу Јосипу Бозанићу поводом празника Божића по грегоријанском календару:

Божићна посланица Надбискупа београдског Станислава Хочевара

-Предрага браћо и сестре, драги сви прославитељи, пријатељи и поклоници Тајне Оваплоћења! Радостан сам што сам са Вама! Са Вама у заједништву неописиво чудесне Тајне живота; са Вама у нади и вери да смо од Носиоца свеколиког живота, Исуса Христа, живот и примили, и да смо сада, у овом земаљском ходочашћу, на путу ка пуноћи истинског живота. То осећам толико снажније сада, након 20 година своје бискупске службе и 20 година примљеног дара служења у Београду. Свестан сам да оба ова дара нисам заслужио, па управо због тога желим Вама свима, предрага браћо и сестре, још личније проговорити. У тих 20 година сам, наиме, дословно могао опипати колико је судбоносно исправно схватати живот, наводи надбискуп Хочевар и додаје:

Митрополит Порфирије: Саучешће поводом упокојења бискупа Боговића

Бискупија госпићко-сењска објавила је на својој службеној страници да је 19. децембра 2020. године у КБЦ Ријека преминуо умировљени госпићко-сењски бискуп монсињор др Миле Боговић. Почивши бискуп је преминуо од последица изазваних вирусом Covid-19.

Поводом смрти бискупа Боговића, Митрополит загребачко-љубљански Порфирије упутио је изразе саучешћа предсједнику Хрватске бискупске конференције, надбискупу задарском Желимиру Пуљићу и бискупу госпићко-сењском Зденку Крижићу.

Мађарска помаже хришћане из Сирије

Дана 16. децембра 2020. године у Будимпешти премијер Мађарске Виктор Орбан свечано је предао кључ бивше виле Кадар патријарху (дохалкидонске) Сиријске цркве Игњатију Јефрему II. Поред мађарског премијера и сиријског патријарха, пријатељском сусрету присуствовали су и сиријски православни митрополит Никодим из Мосула; Тимотеј, митрополит Дамаска; као и подпредседник владе Жолт Шемјен и државни секретар Азбеј Тристан. Патријарх Игњатије је изразио захвалност мађарској Влади и мађарском народу на њиховим напорима у интересу прогоњених хришћана и захвалио им на помоћи у виду уступљене куће у Будимпешти која ће користити интересима прогнаних хришћана из Сирије.