Хришћански свет

Еритреја: Режим забрањује социјални рад хришћана

Стање хришћана у Еритреји све је горе. Наиме, прошлих су дана државни службеници одредили затварање пет католичких клиника које су деловале у више градова. У Асмари је затворена мала богословска школа, више школа Православне Цркве, као и неке муслиманске организације. Већ је затварање једног муслиманског института, крајем октобра прошле године, изазвало протесте студената који су угушени у крви. На то је стање, у разговору за агенцију Фидес, упозорио дон Мусије Зераи, свештеник из епархије у Асмари, који је већ годинама капелан за Еритрејце у Европи, а заузима се и у спасавању миграната од опасности на Медитерану.

Папа је посетио женски затвор у Сантијаго де Чилеу

Папа је ободрио затворенице и захтева бољу реинтеграцију. Приликом своје посете женском затвору у Сантијагу, Папа је ободрио притворенице. „Данас сте лишене слободе, али ово не значи да је ово крај вашег стања. Никако!“ - казао је Папа затвореницама. У свом патетичном говору, који је више пута прекидан аплаузом, Папа је затражио бољу асоцијализацију ових жена. „Друштво има обавезу да све вас реинтегрише,“ рекао је он. Папу је овом приликом пратила председница државе.

Кардинал Кох и митрополит Иларион састаће се у Бечу

На позив бечког кардинала Кристофа Шенборна, у Бечу ће се 12. фебруара 2018. одржати екуменски сусрет на високом нивоу председника Савета за јединство хришћана Курта Коха и председника Одељења за спољне црквене односе митрополита Илариона.

Папа ће примити председника Турске Ердогана

Председник Турске Реџеп Ердоган састаће се са папом Фрањом 5. фебруара 2018. у Ватикану. Као што је уобичајено, овај приватни сусрет одржаће се у библиотеци Апостолског двора.

Ердоган се, иначе, састао са папом Фрањом за време папине посете Анкари 2014. Света столица и Турска успоставиле су пуне дипломатске односе 1960. за време папе Јована XXIII. Такви односи су донекле били поремећени када је 2015. папа Фрања назвао масакр над Јерменима „геноцидом“. Због тога је Анкара повукла свога представника при Светој столици, али су се односи поправили и турски посланик се вратио 2016. године.

Представник имама Хамнеја у Дамаску

Представник имама Хамнеја у Дамаску
Представник имама Хамнеја у Дамаску
Представник имама Хамнеја у Дамаску
Представник имама Хамнеја у Дамаску

Његова Светост Мор Игњатије Јефрем Други примио је у Дамаску Његову Екселенцију Саједа Абул Фадил Табтабеја, представника Ал Имама Саједа Али Хамнеија, који је сиријском православном (дохалкидонском) Патријарху честитао Божић. Током разговора разматрана је историјска улога хришћана у Сирији, Ирану и Блиском истоку, са посебним нагласком на стање у Сирији, на могућност допреме хуманитарне помоћи, као и о разним пројектима које ова Црква предузима ради помагања напаћеног сиријског народа.

Папа стигао у Чиле

Папа стигао у Чиле
Папа стигао у Чиле
Папа стигао у Чиле
Папа стигао у Чиле

Папа ће у области Анда провести недељу дана пошто из Чилеа путује за Перу. Папа Фрања је у понедељак увече, 15. јануара 2018. године,  допутовао авионом у чилеанску престоницу Сантијаго. Овиме је почела његова једнонедељна посета Чилеу и Перуу. Поглавар ове Римокатоличке Цркве летео је 15 часова и стигао у 23:20 часова по средњоевропском времену. Ово је 22. путовање папино у иностранство, а шеста архипастирска посета Латинској Америци; што се тиче Чилеа, ово је друга папина посета после визитације Јована Павла II 1987. године.

Вијетнамска Црква се отвара мигрантима

Неких 500 радника и студената миграната 7. јануара је учествовало на отварању Недеље миграција у Центру за младе Дон Боско у Хо-Ши-Мину у Вијетнаму. Помоћни бискуп Хо-Ши-Мина монс. Јозеф До Ман Хунг, председник Бискупског савета за пастирско старање о мигрантима и путницима, рекао је да месна Црква има дужност примити, заштитити и интегрисати мигранте у локалну Цркву и помоћи им да унапреде своје животе.