Хришћански свет

Марш за живот у Берлину

У суботу, 18. септембра 2021. године, у Берлину је одржан традиционални Марш за живот, једна од великих манифестација коју организује Bundesverband Lebensrecht, савез удружења из целе Савезне Републике Немачке која се боре за право на живот и част људског живота од његовог зачећа до смрти. Од 2002 године, када је први пут одржана, ова демонстација је почела је ужива велики углед међу хришћанима свих конфесија, нарочито због њихове непоколебиве борбе против абортуса и еутаназије.

Папа Фрања у посети Словачкој

Папа Фрања у посети Словачкој
Папа Фрања у посети Словачкој
Папа Фрања у посети Словачкој
Папа Фрања у посети Словачкој

Папа Фрањо је, после посете Будимпешти, стигао у Братиславу где га је, на аеродорму, дочекала председница Словачке Сузана Чапутова. На празник Воздвижењa часног и животворнога крста Господњег Папа је служио Литургију у Прешову, трећем словачком граду по величини, и поручио вернима, којих је било преко 30 хиљада, да не теже тријумфалистичком хришћанству. -Без крста оно постаје световно и неплодно, упозорио је Папа који се молитвено сетио свих оних који су Словачкој изгубили живот због Христовог имена.

Папа у посети Мађарској

Папа у посети Мађарској
Папа у посети Мађарској
Папа у посети Мађарској
Папа у посети Мађарској

Папа Фрања је 12. септембра 2021. године стигао у Будимпешту, која је била прво одредиште његове посете Мађарској и Словачкој. Папу су на аеродрому дочекали кардинал др Ердо Петер и заменик премијера Шемјен Жолт. Током посете Музеј ликовне уметности Папа се састао са  мађарским председником Јаношом Адером и премијером Виктором Орбаном, а затим и са мађарским бискупима.

Синод Старокатоличке Цркве у Швајцарској

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, у пратњи архимандрита Козме (Бихла) и протојереја-ставрофора Станка Марковића, узео је учешће на отварању 154. заседања Синода Старокатоличке Цркве у Швајцарској, који се одржао у Туну од 10. до 11. септембра 2021. године.

Међуверски сусрет у Бечкој општини

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, јереј Филип Милуновић, секретар Епископа и ЕУО, учествовао је у првом скупу представника верских заједница и хришћанског цивилног друштва у Бечу са политичарима и члановима бечке градске општине. Скуп се одржао у једној од свечаних сала Главне бечке општине (Rathaus).

Јубилеј римокатоличке цркве Светог Стефана у Браунау

За припаднике Римокатоличке Цркве – парохија Браунау на реци Ин, незабораван дан био је 18. април 1466. године када је епископ Улрих фон Нусдорф из Пасауа освештао данашњу парохијску цркву Светог Стефана у Браунау. 555. годишњи јубилеј, због ограничења наметнутих прописима о пандемији, обeлежен је са малим закашњењем, у недељу, 12. септембра, скромније него што је првобитно планирано: свечаним богослужењем, концертом звона и малом прославом на црквеном тргу.