Хришћански свет

Одликован католички монах као „најбољи учитељ на свету“

Учитељ из Кеније, фрањевац Петар Табихи проглашен је у Дубаију за најбољег учитеља на свету. Он је у недељу 24. марта примио награду као наставник математике и физике у Дубаију од фондације „Global Teacher Award“, а са њом и милион долара. Монах Петер Табихи је посветио сву своју помоћ својим ближњима. Он је живот својих ученика обогатио на разне начине, рецимо, установио је научне клубове, а и радио на помирењу између завађених племена и религија. Скоро 80% својих месечних примања давао је на пројекте којим су се користили становници његовог села.

У Аустрији 3.258 монахиња и 1.666 монаха

Према подацима с почетка 2019 године, у Аустрији ради укупно 4.924 монаха и монахиња, од којих је 3.258 монахиња и 1.666 монаха у 195 монашких редова (109 женских и 86 мушких). Према статистици, има 1.229 рукоположених монаха, а 412 обичних монаха.

Бискуп Малавија: „Помоћ поплављенима дотиче споро“

Бискуп Каронге на северу Малавија, краја који је највише пострадао у овој афричкој земљи, апелује за помагање погођенима у поплавама. Бискуп истиче да многи од њих живе у јадним условима, јер су све изгубили.

Малави спада, поред Мозамбика и Зимбабве, у три земље југоисточне Африке које је најтеже погодила тропска олуја са својим последицама. Бискуп пише да је око 3.000 људи смештено у три шатора, при чему су најтеже погођени стари људи. Штавише, многи су се попели на дрвета их да не би спопадале дивље животиње, док други седе на крововима кућа, при чему је вода загађена и прети епидемија колере.

Црквене организације моле хитну помоћ Мозамбику

Тачно недељу дана после циклонске катастрофе у Мозамбику, црквене организације моле за хитну помоћ овој  јужноафричкој земљи. За многе људе ово је борба за голи живот. „Због ове хуманитарне катастрофе многобројни људи су остали без игде ичега“, рекао је представник једне хуманитарне организације. Због поплава разорено је око 90% свих кућа у неким областима. Има се страх од избијања куге, јер у тој области је маларија чест узрок смртности. Била је то најтежа поплава која није запамћена у скоријој историји земље.

Међународни екуменски омладински фестивал у Бејруту

Међународни екуменски омладински фестивал у Бејруту одржава се почев од петка, 22. марта 2019. године у либанској престоници Бејруту. Организују га Цркве у Либану, Блискоисточни савет Цркава и екуменска монашка заједница Тезеа. Библијски мото конференције, која ће трајати четири дана, гласи: „Праведник расте као кедар либански“ (Пс. 92,13). Очекује се 2000 младих између 18 и 35 година из 43 земље.

Нови папски нунције у Словенији

Надбискуп Жан-Мари Шпајх је постављен за новог апостолског нунција у Словенији и истовремено ће обављати дужност апостолског делегата за Косово и Метохију. Надбискуп Шпајх (63) долази на ову дужност из нунцијатуре у Гани на место пољског надбискупа Јулијуса Јануша.

Надбискуп Шпајх се налази у дипломатској служби Свете столице већ 40 година: радио је у ватиканским амбасадама у Немачкој, Великој Британији, Египту и на Куби.

Папа путује крајем марта у Мароко

У циљу јачања интеррелигијског дијалога са исламом папа Фрања ће 30. и 31. марта 2019. учинити посету Мароку. Ова посета је прва папска посета овој северноафричкој краљевини од када је пре 34 године папа Јован Павле у августу 1985. посетио и Мароко у повратку са вишедневног путовања кроз северноафричке земље.