Хришћански свет

Исламисти траже данак од хришћана у Мосулу

У овом граду обележене су хришћанске куће, вода за пиће и струја у селима у околини града ограничени.

Терористичка група „Исламска држава“ захтева од хришћана у ирачком граду Мосулу новац како би били  заштићени и ограничавају им животне намернице. Хришћани у овом ирачком граду стављени су пред одлуку, или да напусте куће, пређу у ислам или да плаћају данак, рекао је викарни епископ Халдејске Патријаршије у Багдаду. Поред тога, ова терористичка група захтева од надлежних у јавном сектору да оном малом броју преосталих хришћана у граду не достављају намернице и гас. Њихове куће су обележене првим арапским словом за реч „хришћанин“. Па и халдејску епископску резиденцију преузели су припадници ове групу и високо подигли своју заставу.

Нинива: Групација ИДИЛ наредила да се отпусте сви лекари-хришћани

Припадници исламистичке терористичке групације «Исламска држава Ирака и Леванта» (ИДИЛ) настављају с прогонима хришћана.

У току последње две недеље руководиоци већине државних и приватних медицинских установа добили су усмени налог да са списка запослених избришу све лекаре и медицинске сестре који исповедају хришћанство, преноси информациони портал «Линга».

Свети Синод Цркве Енглеске подржао женске бискупе

Црква Енглеске је први пут у својој историј изгласала да се одобри женама да буду бискупице

Свети Синод ове Цркве дао је пристанак да се озакони ова промена коју је изласала двотрећинска већина. На претходном гласању 2012. године ово су подржали бискупи и свештенство, али традиционални лаици чланови били су против.

Англикани гласали за жене бискупе

Генерални синод Англиканске цркве је 14. јула 2014. гласао већином за будући избор жена у чин бискупа/бискупица. Олакшање унутар Church of England је велико. Са католичке стране је ова одлука наишла на скептичан став.

Могли су се чути узвици тријумфа и одушевљења када је надбискуп Јорка John Sentamu саопштио резултате гласања. У свим трима домовима Генералног синода (The Church of England General Synod ) у Јорку на Северу Енглеске гласови су двема трћинама гласали и изгласали измену правилника који ће омогућиити пут женама у чин бискупа. Тиме је предлог за измену закона већином прихваћен.

Предавање „О актуелним црквеним проблемима на Балкану“ у Минхену

На позив Центра за екуменске студије при Минхенском универзитету, 11. јула је на Институту за православно богословље одржао предавање проф. др Томас Бремер – „О актуелним црквеним проблемима на Балкану“. Бремер је осведочени познавалац Православља и историје Источне Европе. Он је, да подсетимо, своју дисертацију посветио еклисијалном устројству СПЦ, а својим вишеструким студијским боравцима у Србији, као и разгранатим networking(ом) прерастао у стручњака на Западу за питање које је стајало у жижи његовог предавања. Проф. др Томаса Бремер је редовни професор на катедри за екумену и истраживање мира на католичком-теолошком факултету на Универзитету у Минстеру у Вестфалији.