Хришћански свет

Нови тзв. Заједнички превод (Einheitsübersetzung) у продаји у Аустрији

Нови Заједнички превод Светога Писма биће доступан читаоцима и у Аустрији ових дана, потврдио је директор аустријског Католичког библијског друштва Волфганг Шварц. Он је истакао да већ сада има стотине претплатника у парохијама по целој Аустрији.

Индија гради највећу верску грађевину на свету

Индија гради највећу верску грађевину на свету
Индија гради највећу верску грађевину на свету
Индија гради највећу верску грађевину на свету
Индија гради највећу верску грађевину на свету

Храм у част Хинду бога Кришне висок 213 метара биће завршен до 2022. године.

Индија је почела са подизањем највеће религијске грађевине на свету, храмa у част Хинду бога Кришне од 213 метара. Планира се да довршење храма у граду Вриндавану у савезној држави Утар Прадешу буде готов до 2022. године. Ова грађевина ће за 70 метара бити виша од катедрале у Улму у Немачкој која је висока 162 метра; ова улмска катедрала је до сада држала углед највише богомоље,  више од катедрале Светог Петра у Риму.

Свејерменски Католикос примио новорукоположене свештенике

Ечмиадзин, 5. децембар 2016. - Његова Светост Карекин II, Врховни Католикос и Патријарх свих Јермена, примио је 9 новорукоположених свшетеника у својој резиденцији у Ечмиадзину.У пратњи се налазио Епископ Ховнан Хакобијан, који је изјавио да су ови свештеници после проведених 40 дана у посту и молитви одслужили своју прву Божанску Литургију 4. децембра.

Сиријско свештенство сакупило новац ради откупа 200 хришћана од ИД

Више од 200 отетих асирских хришћана, који су узети као таоци у фебруару 2015. од стране тзв. Исламске државе, ослобођени су захваљујући сиријском свештенику који је сакупио новац за откуп, јавља РИА-Новости. Симултани војни удари на тридесет и пет хришћанских насеља 23. фебруара 2015. довели су до отмице 226 људи, једне од највећих у историји сиријских и ирачких сукоба.

Сиријска војска спречила експлозију бомбе испод цркве у Алепу

Сиријска војска је пронашла у Алепу минирани тунел дужине 200 метара, који је водио према једној цркви у предграђу Мајдан, саопштава руска новинска агенција Тасс позивајући се на извор у телевизији Ал-Мајадин. Према извесним подацима, диверзију су припремили терористи тако што су експлозив поставили непосредно испод храма. -Да су терористи реализовали свој план и активирали експлозивну направу, то би довело до погибије великог броја грађана у том хришћанском предграђу града, преноси ова телевизија. У протеклих четири године догађало се минирање тунела у историјском делу Алепа у средњевековној тврђави.

Јерменска Црква тужиће Турску у Стразбуру

Јерменска Апостолска Црква ће тужити Турску Европском суду за људска права у Стразбуру због невраћања непокретне имовине. Поглавар Киликијске Патријаршије Католикос Арам I изјавио је да је турски Уставни суд одбио да се бави овим предметом. Реч је о првом судском процесу против Турске почев од геноцида над Јерменима 1915. године, додао је Патријарх у својој резиденцији у либанском граду Антелији. У овом спору реч је о захтевима Цркве на повраћај непокретне имовине у јужном турском граду Козану. Ова варош која се налази у области Адани, под њеним раним именом Сис била је седиште јерменског Киликијског Католиката.