Хришћански свет

Либија: У Триполију салафисти забранили продају икона и крстова

У Либији су милитантни исламисти, који контролишу неколико предграђа либијске престонице Триполија, забранили јувелирима да продају накит који има везе са хришћанском тематиком.

Према извештају Calam1 информативног портала који се позива на либијски лист Ад-Дијар, прошле недеље су наоружани појединци са маскама и у маскирним униформама извршили рације у неколико јувелирница у либијској престоници. Власници продавница и радионица, као и њихови запослени, били су принуђени да под претњом смртне казне прекину производњу и продају једног броја предмета који су на овај или онај начин повезани са хришћанском тематиком – крстови и мали ланчићи за њих, иконе и њихова постоља. У вези са овим, више јувелира су одлучило да сачувају свој плод мукотрпног рада, па су сакрили производе у својим кућама у Триполију или су их однели из самог града у оближња села.

Беч: Хиљаде Мађара очекују се на прослави националног светитеља

Више хиљада католика Мађара из подунавских земаља – међу којима и припадници мађарских националних мањина у Аустрији и Словачкој – очекује се у суботу 23. августа у бечкој катедрали Светог Стефана на прослави празника њиховог националног светитеља краља Стефана. Овакво богослужење приређивано је у аустријској престоници и ранијих година за вернике мађарског језика.

Свети Стефан I (969 – 1038) био је мађарски кнез из династије Арпада, а од 1000. до 1038. године први краљ мултетничког мађарског царства које је он основао. Он је национални светитељ данашње Мађарске, јер је христијанизирао Мађаре пагане. Спомен на њега обележава се данас 20. августа у Мађарској као државни празник.

Швајцарска/Ирак: Европски бискупи апелују на УНО

Савет Европске бискупске конференције (CCEE), својим писмом Савету безбедности Уједињених нација у уторак, 12.8.2014.г., молио је за помоћ прогоњеним хришћанима и другим религијским мањинама у Ираку. Савет моли Уједињене нације да „свим легитимним средствима окончају ту трагедију“ која се одиграва пред нашим очима.

Папа Фрања у Јужној Кореји

Његова Светост Папа Фрања допутовао је данас, 14. августа 2014, у петодневну посету Јужној Кореји. Председник државе је поздравио папу на аеродрому јутрос пре подне према локалном времену на војном аеродрому у Сеулу. Претходно је Папа својим летом као први Папа у историји прелетео кинески ваздушни простор и из авиона упутио поздрав кинеском председнику државе; народу Кине је пожелео „божанске благослове за мир и благостање свега народа“.

Грци протестују у циљу подршке блискоисточним хришћанима

Грчка Православна Црква у Мелбурну, заједно са понтијском и епирском заједницом, протестује у знаку подршке правима хришћана на Блиском истоку.

Митинг је одржан прошле недеље на Федералном тргу у Мелбурну којом приликом је демонстрирано у знак реаговања на прогон ирачке и сиријске хришћанске мањине.

Мађарска апелује на међународну заједницу да сачува ирачке хришћане

Мађарска предлаже да случај треба да буде укључен у радни план Северноатлантског већа НАТО савеза следеће недеље, рекао је Сијарто. Мађарска ће такође да иницира да Европски савет расправља о овом проблему на својој следећој седници.

Мађарски министар спољних послова је одлучио да оформи контигент помоћи, који ће се донети у Ирак у сарадњи са САД.