Хришћански свет

Упокојио се др Јозеф Ален

Веома угледни богослов др Јозеф Ален упокојио се у Господу 7. августа 2020. године. Дипломирао је на Акадамији Светог Владимира, писац је великог броја књига које је објавила та Академија. Године 1966. имао је част да буде први кога је рукоположио антиохијски митрополит Филип. Неколико година отац Јозеф је предавао Пастирско богословље на Богословској академији Светог Владимира и Часног крста, а био је био на челу Одбора за богословско и пастирско образовање Антиохијске Архиепископије. Основао је тзв. Антиохијску кућу студија и био парох при цркви Светог Антонија у Бергенфилду, Њујорк, дуже од педесет година. Отац Јозеф се повукао у мировину 2019. године.

Грчкој враћено дванаест украдених светиња

Грчка је недавно добила назад из Уједињеног Kраљевства дванаест украдених грчких православних икона. Непроцењива верска уметничка дела украдена су 2005. године из манастира Успења Пресвете Богородице Високос, који се налази у близини села Калута у општини Загори у Епиру. Иконе су враћене прошлог месеца, јавља грчко Министарство културе, а преносе грчке новине Сити Тајмс.

Умро врхунски преводилац Талмуда Штајнзалц

Рабин Адин Штајнзалц, познат по изванредном преводу Вавилонског Талмуда, умро је 7. августа 2020. године у 83. години живота од компликација од упале плућа. По свом огромном знању Штајнзалц је био „геније Торе и човек изванредног духа“, рекао је премијер Бењамин Нетањаху у похвалу рабина. Председник Рувен Ривлин је назвао Штајнзалца човеком који је „великом духовном храброшћу, широким знањем и дубоким мислима“ донео Талмуд израелском народу на „јасном и приступачном хебрејском и енглеском језику". Талмуд је једно од централних дела јудаизма. Садржи коментаре и практична упутства о томе како провести у живот најважније верске заповести и забране јудаизма у свакодневном животу.

Хришћани у Ираку обнављају цркве после напада ИСИС-а

Црква Ал Тахира у Каракошу била је опљачкана под терористичким милицијама и коришћена као стрелиште. Шест година после пљачке терористичке групе Исламска држава (ИСИС), хришћани у Нинивској долини обнављају цркве и вртиће. Међу њима је и црква Ал Тахира у Каракошу, како је у среду у Минхену саопштила католичка организација за помоћ „Црква у невољи“. Око 120.000 хришћана са Нинивске долине морало је да побегне преко ноћи у августу 2014. године. Већина њих била се населила у и око Ербилу, највећег града провинције. Након што су ирачке снаге и њихови савезници поново ослободили регион у јесен 2016. године, хиљаде хришћана успело је да се врати. Према саопштењу, око половина од некад преко 11.000 хришћанских породица вратило се у Каракош.

Рестаурација оргуља у Нотр Даму ће трајати четири године

Почели су радови на обнови и рестаурацији симфонијских оргуља које се налазе у најзнаменитијој париској цркви Нотр Дам, уништеној у пожару у априлу прошле године.У пожару који је захвати познату париску катедралу оргуље нису биле захваћене пламеном, те су претрпеле релативно мала оштећења од воде током гашења пожара. Ипак, драгоцени инструмент је био прекривен оловном прашином, а поједини делови су оштећени због изузетно високих температура.