Хришћански свет

Историја Исусовачког реда

Маркус Фридрих: Исусовци. Успон, пад и нови почетак.

Још од времена оснивања реда, чија је заслуга Игнатија Лојоле (Iñigo López de Loyola 1491-1556) у Паризу 1540. године, кроз столећа и данас је највећи католички ред мушкараца у свим областима друштвеног живота: између стратељства за сиромашне и високопарне науке, политичког саветовања и мисионарског деловања широм света - готово да нема области у којој исусовци нису били и остали активни.

Споменик Мојсију поново на гори Навав

Споменик Мојсију на врху горе Навав поново је постављен за поклонике који желе да посете место смрти овог боговица у Јордану. Истиче се да је овај споменик био десет година прекривен ради рестаураторских радова, јавља Седмица.ru. Споменик Мојсију, који се налази на 7 км од града Мадеве на гори Навав, сматра се једним од најважнијих и најпосећенијих места у Јордану и отуда се његово откривање сматра, после најозбиљнијих растаруторских подухвата, великим догађајем. Овде, на платоу горе високе око 1.000 метара, на отприлике 30 километара од Амана, јорданске престонице (у римско доба звао се Филаделфија), налази се манастир одакле се пружа поглед на западну обалу реке Јордана, на Јерихон и Јерусалим.

Нова књига „Православље у Немачкој“

Теолози са Минстерског Универзитета приказују развој Православља почев од Октобарске револуције преко прилива радника усељеника до савремених миграција. Поводом 50-годишњице екуменског удружења „Филоксеније“ ових дана је светло дана угледала књига о православним хришћанима у СР Немачкој. Књига је написана на 280 страна.

Нови евангелички суперинтендент за Доњу Аустрију

У суботу, 15. октобра 2016. године, у евангеличкој цркви Васкрсења Господњег у Винер Нојштату устоличен је нови суперинтендент Евангеличке Цркве у Доњој Аустрији г. Ларс Милер (Lars Müller-Marienburg). Свечаном устоличењу присуствовао је велики број државних званичника које је предводио председник Доње Аустрије г. Ервин Прел. Поред њих, присуствовали су и многобројни чланови Римокатоличке Цркве и евангеличке заједнице предвођени бискупом Михаелом Бункером.

Ревидирано издање Лутерове Библије на Франкфуртском сајму књига

У октобру, тачно за почетак јубилеја Реформације, појављује се ревидирано издање Лутерове Библије. Тим теолога стгручњака је дуго и педантно капао на ревизији текста Лутеровог превода, који је последњи пут 1984.г. објављен  и до данас само доштампаван. Рад на штампању овг дела је у пуном јеку. Председавајући Савета Евангелистичке Цркве у Немачкој (EKD) др Хајнрих Бедфорд Штром вели да је ”Лутерова Библија 2017” изванредан пројект, сведочанство изузетног труда.

Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

У организацији Конференције европских цркава (CEC), Радне групе Eвропског парламента за антирасизам и различитости, Верске комисије за мигранте у Европи и Митрополије загребачко-љубљанске у Православној гимназији у Загребу започела је са радом међународна конференција на тему Верске мањине као део културно разноврсних друштава.

Oвај, по стручности и угледу учесника, најеминентинији скуп који је на тему верских права организован у Српској Православној Цркви, окупио је експерте из Хрватске, Србије, Македоније, Шведске, Финске, Шпаније, Аустрије, Италије...