Хришћански свет

Катедрала Саграда Фамилиа у Барселони поново се отвара

После 114 дана затварања, здравствени, безбедносни и социјални радници могу да посете светски познату базилику коју је пројектовао архитект Антонио Гауди.

Мадрид, 4. јула 2020. -  Црква Саграда Фамилиа у Барселони, туристички магнет у каталонској престоници, поново је отворена после готово четири месеца затварања због пандемије короне. Овог викенда и наредног викенда запосленима у здравственом систему, безбедносним снагама и социјалним установама биће дозвољено да посете светски познату базилику архитекте Антонија Гаудија (1852-1926), известио је лист „Ел Периодико" (интернетско издање у суботу 4. јула).

Православни манастир: полагање камена темељца 26. септембра

Након што је првобитно планирано полагање камена темељца за први православни манастир у Аустрији у Сент Андре/Цикзе у Бургенланду/Градишка, предвиђено за јун о.г. и одложено због короне,  сада је одређен нови датум: субота, 26. септембра 2020. Очекује се да ће патријарх Вартоломеј обавити чин полагања камена темељца, како је митрополит Арсеније (Кардамакис) рекао данас у петак новинској агенцији Катпрес. Васељенски патријарх, заједно са митрополитом Арсенијем, гувернером Хансом Петром Доскозилом и римокатоличким бискупом Егидијем Живковићем, поставиће камен темељац. Стварни почетак изградње заказан је за почетак октобра.

Уницеф: Будућност 600 милиона деце у јужној Азији ризична због пандемије

Аутор новог Уницефовог извештаја каже да ће више од 600 милиона деце у јужној Азији осетити да им се животна перпсектива смањује током наредних месеци уколико се не предузму хитне мере.

Ове недеље агенција УН за децу, Уницеф  у новом извештају објављеном у уторак, 30. јуна 2020,  истиче да „владе морају предузети хитне мере како би спречиле милионе породица да се врате у сиромаштво“.

Папин брат Георг Рацингер умро у Регенсбургу

Pope Benedict XVI prays with his brother Rev Georg Ratzinger in his private chapel at the Vatican (file photo)Старији брат емеритираног папе Бенедикта XVI, иначе црквени музичар, умро је 29. јуна 2020. године. Имао је 96 година и последњи је блиски папин рођак. Од 1964. до 1994. био је диригент  катедралног хора у Регенсбургу, као и хора Регенсбуршких дечака. Претходних дана Папа емеритус посетио га је у болници.

Папа Фрања послао поздраве Васељенском патријарху

Поводом празника Светог Петра и Павла (по новом календару) римски Папа је послао посебне поздраве Васељенској Цариградској Патријаршији. Већ је постала традиција да Цркве Рима и Цариграда размењују братске посете поводом својих престоних празника, Светих Петра и Павла које светкује посебно римска столица и Светог Андреја Првозваног кога светкује цариградски престо. Међутим, услед ове пандемије Васељенска Патријаршија није могла послати своју делегацију у Рим, док се папа Фрања на миси у понедељак, 29. јуна 2020, подсетио „на дивну традицију“ размене посета о престоним празницима.