Живот без срца

СрцеJеднa 14-годишња Американка живела је четири месеца без срца, уз помоћ посебне справе, у очекивању нове трансплантације срца пошто је прва неуспела, саопштили су лекари у болници у Мајамију.

Прво неуспело пресађивање спроведено је 2. јула, али је пацијенткиња Д'Зана Симонс морала да чека до 29. октобра да добије нови орган. У том периоду, Д'Зана Симонс живела је повезана са машином која има две пумпе. Једна пумпа је слала крв у плућа, а друга пумпа је распоређивала крв по целом телу.

„Прво срце које смо пресадили није добро функционисало и требало је тражити друго. У том чекању, морали смо пацијенткињу да повежемо на систем пумпи како би могла да живи и да има нормалан крвоток. Сада можемо да потврдимо да особа тако млада може да живи тако дуго без срца", рекао је стручњак Марко Ричи, начелник службе кардиологије дечје клинике у Мајамију.

Друго пресађивање срца успело

Први пут се систем пумпи користи у педијатрији. Тај систем се обично користи да помогне рад срца, а не да га у потпуности замени. У прва два месеца без срца, Д'Зана Симонс имала је проблема с бубрезима, јетром и инфекцију плућа.

„Стање је касније почело да се побољшава, тако да смо се одлучили на друго пресађивање, које је боље прошло", рекао је Ричи и додао да се она сада добро осећа.

Пацијенткиња је боловала од дилатативне кардиомиопатије, тешког срчаног обољења, које у већини случајева захтева трансплантацију.

Извор: BBC