Црква и млади

Рекордан број давалаца крви на Богословском факултету

Више од 80 студената Православног богословског факултета Универзитета у Београду дало је јуче крв у редовној, добровољној акцији ''Помози свом ближњем - дај крв'' у сарадњи са Институтом за трансфузију крви, сазанаје Радио Слово љубве. То је највећи одзив до сада, а богословима су се придружили и прослављени спортисти, чланови Православног спортског друштва Света Србија: Александар Кристић, Дејан Томашевић и Горан Стевановић. Студенти планирају да наставе акције којима већ деценијама дају најбољи пример хуманости на делу и бриге о ближњима.

Акција давања крви на Богословском факултету

Институт за трансфузију крви Србије у сарадњи са Православним богословским факултетом Универзитета у Београду организује акцију добровољног давања крви под слоганом „Помози свом ближњем дај крв“ у понедељак, 18. новембра од 10 до 15 часова.

Извор: Радио Слово љубве

Мисија Цркве у Казнено-поправном заводу у Ваљеву

Светост је достижна покајањем и преумљењем

Кроз две хиљаде година дугу хришћанску историју, светитељском славом овенчане су стотине подвижника, страдалника, мудраца, владара, солдата... младих и старих, учених и народски побожних. У вери Христовој одгајених, али и откривених сопственим спознајама у разним животним околностима, које су каткад и на путеве сагрешења одводиле. Господ Христос једини може опраштати грехе. Јер, Он је једини без греха, страшним мукама предан зарад нашег спасења. Стога, поверовавши у Њега, искрено покајани и вољни да свој живот променимо, сви можемо постати свети Божји људи, беседио је духовник Казнено-поправног завода јереј Дејан Трипковић на светој Литургији, служеној на митровске задушнице у капели Светог Саве. У присуству васпитача Предрага Томића, тридесетак штићеника на одслужењу казне и њих петнаест са пријемног одељења имало је прилику да из проповеди свештеника Дејана научи о хришћанском схватању смрти, значају задушница у животу сваког верника и помоли се за своје ближње међу упокојенима.

Дрога и млади

Проблем наркоманије као епидемија захвата како младе, тако и старије људе и ту више не постоје критеријуми. Искрено, никада нису ни постојали. Борба са болестима зависности представља велики проблем којим поред државе треба да се бави и Црква у којој се чувају тајне за исцељења људских душа. У среду, 30. октобра 2013. године, у парохијском дому Вазнесењске Цркве у Београду,  предавање на тему: „Дрога и млади , карактеристике злоупотребе и последице“, одржао је свештеник Александар Совиљ.

Трибина у Вазнесењској: Дрога и млади

На традиционалној трибини у Вазнесењској цркви, у среду, 30. октобра у 19 часова, беседиће војни свештеник Александар Совиљ при параклису Светог Луке Симферопољског на Војно-медицинској академији у Београду, саветник породичне терапије, који је 20 година радио у Специјалној болници за болести зависности у Драјзеровој 44. Тема предавања је Дрога и млади - карактеристике и последице злоупотребе.

Руска школа у Никшићу

У Никшићу је у четвртак 24. октобра 2013. у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког одржана конференција за новинаре на којој је било ријечи о пројекту руске школе у овом граду.