Медији

Унапређење мисионарске делатности Цркве

Под председавањем Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, члана Светог Архијерејског Синода задуженог за рад Информативно-издавачке установе Српске Православне Цркве, у Патријаршији српској је одржан радни састанак са запосленима у овој установи.

Састанку, одржаном 3. јула 2014. године, присуствовали су уредници и сарадници Патријаршијских гласила: Православља, Теолошких погледа, Гласника, Православног мисионара и Светосавског звонца, као и  и Информативне службе Српске Православне Цркве.

Основан Радио и ТВ одбор Епархије зворничко-тузланске

На основу чл.108. тч. 3 Устава Српске Православне Цркве, Његово Преосвештенство зворничко-тузлански г. Хризостом основао је је Епархијски одбор за Радио и ТВ програм Епархије зворничко-тузланске.

Новоконституисани Одбор има циљ ораганизовање и извођење радио и тв програма Епархије зворничко-тузланске, а у сарадњи са РТВ станицама на простору Епархије зворничко-тузланске. Одавно се осјећа велика потреба за радио и тв програмом вјерског и црквеног садржаја. Управо је 30. новембра приликон конституисања Радио и ТВ одбора о томе и другим темама везаним за организацију и извођење програма говорио владика Хризостом. Уз Божију помоћ и ако Бог да добар аганжман чланова Одбора вјерници Епархије зворничко-тузланске ускоро ће моћи да прате радио и тв програм духовног, црквеног, литургијског и информативног садржаја.

Како пастир да приступа проблему зависности од интернета

Пастирска активност савремених свештеника усмерена на успешно превладавање овог актуелног проблема треба да се заснива на убеђењу да је прворазредни циљ Цркве – ангажовање омладине у животу црквене парохије, њено учествовање у делатности парохије, као и активна и стална брига пастира за личне, духовне, па чак и материјалне проблеме сваког младог парохијанина.

Scientific American о портрету Константина Великог

У духу прославе јубилеја – 17 векова од доношења Миланског едикта, Одељење за документацију Народног музеја у Београду преноси чланак који је објављен 1911. године у престижном америчком научном часопису Scientific American Supplement. No. 1865, у коме се говори о бронзаном портрету Константина Великог.

У ауторском тексту, Алфред Емерсон, уважени историчар уметности Уметничког института из Чикага, захваљује Народном музеју у Београду и Српском легату у Лондону на пруженој шанси да ова вредни експонат види више пута, а затим читаоце упознаје са условима налаза портрета. Наиме, бронзана глава императора Константина I случајно је пронађена у Нишу, некадашњем римском граду Наисусу, док су се копали темељи за нови мост преко Нишаве 1900. године.

Слава радија „Тавор“

Евхаристијском сабрањем  у бачкопаланачким храмовима је 19. августа 2013. године прослављен   празник Преображења Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Празник Преображења је  слава црквеног радија Тавор, који носи име по гори на којој се Господ наш преобразио и показао славу Своју пред ученицима и апостолима. Светом Литургијом у Светојованском храму је началствовао протојереј-саврофор Радослав Живанов, свештеник у пензији, уз саслужење протонамесникâ Предрага Милутина и Стевице Илића, а у храму Покрова Пресвете Богородице презвитер Бране Миловац, коме је саслуживао протонамесник Милан Узуров.

15 година од отмице новинарске екипе код Ораховца

Данас се навршава 15 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића. Они су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима породица последњи пут су виђени у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова. Аутомобил у којем су били, плава Застава 128, никада није пронађен.