Златна значка Културно-просветне заједнице Србије додељена главном уреднику портала Српска дијаспора Зорици Зец

Признање "Златна значка", које се додељује за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе, коју додељују Културно-просветна заједница Србије и Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а под покривитељством Министарства културе и информисања, уручено је данас овогодишњим лауреатима на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду.

Златну значку за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе добила је и Зорица Зец,  самостални уметник, редовни члан Удружења књижевника Србије, аутор 4 романа, сарадник листа Печат, сарадник Информативне службе СПЦ, сарадник службеног гласила СПЦ '' Гласник '' , Православље, лист Видовдан из Канаде, Председник Управног одбора АРМОН Организације за издаваштво, комуникацију, медије, позориште, 20. децембра 2012. године именована је за главног уредника интернет портала српске дијаспоре Интернет новине Сербске.

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић присетила се да је и она пре неколико година добила ово признање и да није ни мислила о томе да ће их и уручивати.

"Ово је једна од важних и традиционалних награда која се додељује скоро 40 година, а Канцеларија учествује од 2005. године", истакла је она, додавши да је скоро 200 добитника овог признања било из дијаспоре. Она је такође нагласила да је од овогодишња 54 добитника 16 из дијаспоре. "Дијаспора је увек повезана са својом земљом", истакла је Драшковић, питајући се ко је бољи амбасадор наше културе у свету него дијаспора.

Помоћник директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Растко Јанковић рекао је да је жири, који је радио у саставу књижевници Милован Витезовић и Марија Бишоп и он као председник, све одлуке донео једногласно.

Међу овогодишњим добитницима "Златне значке" су - песникиња из Никшића Милица Бакрач, вокални солиста Недељко Билкић, новинарка и књижевница Мирјана Бобић-Мојсиловић, солисткиња Опере Светлана Бојчевић Цицовић, извршни директор Народног позоришта Јасмина Зотовић, глумац Ненад Јездић, вокални солиста Милош Јовић (Лео Мартин), диригент Бојан Суђић, директор и главни и одговорни уредник Студија Б Александар Тимофејев. Франкфуртске Вести, Милан Јаковљевић из Будимпеште, управник Српске куће на Крфу господин Самарџић, Дивна Обреновић из Културног друштва Михајло Пупин из Љубљане, наши Срби из Румуније, Софија Шкорић из Америке.... можемо рећи: свет у малом, данас у Београду. 

У име свих добитника присутнима се обратио Суђић рекавши да су "овде окупљени ствараоци из свих области културе што узбуђује и инспирише на нови рад". (Танјуг)

Поред Златне значке, награђенима је додељена и Повеља, као и књига "Песме љубави" аутор Наташа Маджаревић Мијаиловић.

аутор: Далибор Бранзеи 
извор: Српска дијаспора