Златни печати Штампарији СПЦ

Златни печати Штампарији СПЦ
Златни печати Штампарији СПЦ
Златни печати Штампарији СПЦ
Златни печати Штампарији СПЦ

Штампарија СПЦ, која послује при Издавачком фонду Архиепископије београдско-карловачке, добитник је престижне награде на Међународном сајму графичке и папирне индустрије ГРАФИМА 2011, који је одржан у Београду крајем септембра. Штампарија Српске Цркве добитник је награде ЗЛАТНИ ПЕЧАТ у две категорије - за најбоље одштампану књигу и за најбољи галантеријски производ и колекцију. Штампарија СПЦ је добила и вредно признање СРЕБРНИ ПЕЧАТ за укупан квалитет приказан на сајму.

Награде ЗЛАТНИ ПЕЧАТ добијене су за штампање, ликовно-графичко и галантеријско опремање књиге СВЕТО ПИСМО СТАРОГА И НОВОГА ЗАВЈЕТА у издању Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. У овом издању су први пут објавњене КЊИГЕ ШИРЕГ КАНОНА (ДЕВТЕРОКАНОНСКЕ) у преводу Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохије (Радовића) и Епископа захумско-херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића).

Са благословом Његове Светости патријарха српског Г. Иринеја награде је на свечаној додели на Београдском сајму примио протојереј-ставрофор Саво Јовић, главни секретар Светог Архијерејског Синода СПЦ. Он се у име Српске Православне Цркве и свих добитника награда захвалио организаторима сајма и члановима жирија. Том приликом отац Саво Јовић истакао је значај Светог писма: - То је књига над књигама, најпревођенија и најчитанија књига у свету. Књига која изнад свега и испред свега преображава људе, тако да је почне читати један, а заврши сасвим други, преображен човек. Отац Саво Јовић је нагласио је да нас ове награде радују, али и обавезују да и убудуће штампамо вредне и квалитетне књиге како по садржају, тако и по изгледу.

„ГРАФИМА“ се одржава од 1979. године у организацији Београдског сајма и одавно је постала један од основних подстицаја бржег развоја графичке индустрије у нашој земљи и водећи сајамски догађај ове врсте у региону.

Ово је друго учешће Штампарија СПЦ на овој угледној манифестацији и то на позив Привредне коморе Србије. И прошле године, у конкуренцији најбољих штампарија, Штампарија СПЦ је награђена ЗЛАТНИМ ПЕЧАТОМ за најбоље штампану књигу. Ове награде представљају признање данашњих графичких стручњака и тој вишевековној традицији „печатања“ и издавања црквених књига.

Признања и њихов континуитет представљају подстицај Штампарији СПЦ за даља већа прегнућа, а издавачима да своја издања повере на штампање Штампарији у Српској Патријаршији.