„Златни Витез“ Љиљани Хабјановић Ђуровић

У Русији, у граду Тули, у оквиру Фестивала „Златни витез" одржан је петодневни Други словенски литерарни форум са подршком председника Руске федерације, председника Скупштине Руске федерације, министра за културу и под покровитељством Патријарха московског и целе Русије Кирила. За мото Фестивала одабране су речи Светог Сергеја Радоњешког: „Спасавајмо се љубављу и заједништвом".

Било је присутно осамдесет пет писаца из осам словенских земаља и сви они су били номиновани за награду „ЗЛАТНИ ВИТЕЗ" за „ уздизање душе човека, за православне хришћанске идеале", у категоријама романа, поезије и публицистике. Највише номинованих, четрдесет, било је међу писцима романа. Одлуком жирија, коме је председавао значајан руски писац Владимир Крупин, ово велико и угледно признање припало је Љиљани Хабјановић Ђуровић. Завршна свечаност одвијала се у згради Филхармоније.

Награду је уручио Николај Петрович Бурљајев, велики руски уметник, председник Словенског литерарног форума „Златни витез", иначе одани пријатељ српског народа и добитник Ордена Светог Саве.

Рад Љиљане Хабјановић Ђуровић представљен је у Градској библиотеци у Тули пред бројном публиком. У библиотеци је приређена и изложба десет романа аут-орке на српском језику, затим двадесет превода њених књига на дванаест европских језика, као и излож-ба књига руских аутора објављених у Издавачкој кући „Глобосино Александрија", чији је власник Љиљана Хабјановић Ђуровић.

У библиотеци у Тули, на одељењу књига на страним (неруским) језицима на полици за српски језик читаоцима су доступне књиге Ива Андрића, Бранислава Ну-шића, Добрице Ћосића и Љиљане Хабјановић Ђуровић.

Љиљана Хабјановић Ђуровић била је и гост Православне гимназије, а примио је и оснивач и директор Гимназије отац Лав Махно, један од тројице свештеника Руске православне цркве који су одликовани правом да носе три крста.

Током боравка у Тули и Москви Љиљана Хабјановић Ђуровић имала је и неколико сусрета са читаоцима својих књига.

„ЗЛАТНИ ВИТЕЗ" је друго признање које је Љиљана Хабјановић Ђуровић добила у Русији. Новембра 2010. године роман „ИГРА АНЂЕЛА" награђен је као најбоља књига страног аутора објављена у Русији у 2010. години са образложењем жирија: „Ми бисмо желели да се и код нас појави књига о значајним догађајима из историје наше земље, слична овој по дубини хришћанске мисли, снажне молитве и чежње за Господом, испуњена љубављу према Небеском Оцу и према земаљској отаџбини."