Злочин у Гораждевцу 16 година без казне

Навршава се 16 година од злочина у Гораждевцу када су до данас непознате особе из калашњикова пуцале на групу српске деце која су се купала на Бистрици и убиле Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (12). У злочину у Гораждевцу, једном од четири највећа над Србима који се десио након доласка мировних снага на КиМ, тешко су рањени Ђорде Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Убијенима тог 13. августа 2003. године данас ће у локалној цркви Пресвете Богородице бити служен помен. У стотину голе деце која су се купала на Бистрици, 500 метара од центра села, према тврдњама родитеља, пуцано је са 78 метака у два рафала и једном појединачно. Услед недостатка доказа, десетак година касније Еулекс је затворио истрагу коју је преузео од Унмика.

Родитељи убијених и даље су разочарани, јер злочици нису изведени пред лице правде, иако су, како тврде, познати. Косовски председник Хашим Тачи 2016. је први и једни пут био у Гораждевцу и положио венце. Тада је обећао да ће радити на томе да се сваки злочин расветли и казни. Нападачи на српску децу нису откривени и поред обећања тадашњег шефа Унмик полиције да ће "преврнути сваки комад земље како би нашао убице", а није помогла ни награда од милион евра коју је понудио Унмик.

УНМИК је тада саопштио да је "непознат број људи из жбуња отворио ватру из 'калашњикова' на групу од око 50 деце и младих из гораждевачке енклаве". Косовска полиција саслушала је 75 сведока, претресла је 100 кућа.  Злочин су осудили домаћи и међународни званицници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН.

Убице Пантелије и Ивана некажњене су као и у случају убиства у Старом Грацком, Обилицу и код Подујева. У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Обилицу породица Столић, а код Подујева 12 путника када је дигнут у ваздух аутобус "Ниш експреса" са путницима који су ишли на задушнице.

У Гораждевцу данас живи око 700 Срба, трећина у односу на период пре 1999. године.

Извор: РТС