Змијањска покрсница

Змијањска покрсница
Змијањска покрсница
Змијањска покрсница
Змијањска покрсница

На дан успомене Светог мученика Трифуна, 14. фебруара 2015. године, у организацији Кола српских сестара парохије ораховљанско-чађавичке „Света Марија Магдалина“ у Парохијском дому у Ораховљанима организована је прва изложба рукотворина, старина и антиквитета под називом „Змијањска покрсница“. Учешће у изложби узеле су чланице бројних Кола српских сестара и удружења жена са подручја општина Мркоњић Град и Рибник.

У тренутку вријеме је стало, вратили смо се у вријеме кад су наши преци, баке и дједови, све стварали само својим рукама. Радили су и стварали без технике, тенхичких и научних помагала, имали су само своје вриједне руке, Бога за сарадника, чврсту вјеру, наду у живот и велику љубав према животу и раду, ближњем и Богу. Све те старине и рукотворине, које су наше честите сестре хришћанке изложиле, нису биле само стари предмети који нас сјећају на нека давна, лијепа прошла времена, већ су те дивне рукотворине подстицај свима нама да се вратимо позитивним хришћанским вриједностима и препознавању радости живота и љепоте наше природе – творевине Божје, кроз властити рад, дружење и себедавање у напрестаном заједничарењу.

Управо у том духу је протекло и ово сабрање побожних хришћанских сестара. Дружење, пјесма, игра, коло. А на крају је комисија у којој су били стручњаци из области етнологије, историје и туризма, уз учешће и протојереја Мирка Моравца, изабрала најљепшу шару оплетену на приглавку. Била је то шара коју су начиниле чланице новооснованог Кола српских сестара парохије превијске „Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија“, којима је ово била прва заједничка активност и прва самостална изложба ручних радова. Један од најсадржајних штандова био је управо штанд Кола српских сестара парохије превијске. Свакако да су и остала удружења жена имали веома разноврсне, богате и садржајне експонате и рукотворине на својим штандовима, тако да је жири наградио свако удружење захвалницама и са сваког штанда изабрао по један праиглавак са најљепшом шаром.

Вриједне и неуморне сестре, чланице Кола српских сестара парохије ораховљанско-чађавичке, припремиле су и трпезу љубави - послужење за све учеснике овог јединственог и прелијепог сабрања. Пуни лијепих утисака и захвалности организатору овог дружења, разишли смо се са надом да ће и следеће овакво дружење које ће организовати Коло Српских сестара парохије превијске и удружење жена „Превија“ у Доњој Превији, протећи у бољем расположењу, међусобној сарадњи и уз учешће још већег броја учесника. Нека Господ молитвама њихових небеских заштитника, благослови ове честите хришћанке и да им снаге да и убудуће стварају ове дивне ручне радове и организују међусобна дружења при храмовима.

Предраг Вујић, вјероучитељ

Извор: Епархија бихаћко-петровачка