Значајна посета Патријарха цариградског Бечу

У суботу, 23/10. новембра 2013. године, Његова Свесветост Архиепископ Константиновог Града, Новога Рима и Васељенски Патријарх г. Вартоломеј учинио је посету Канцеларији православног школског савета у Бечу.

Посета је уприличена у оквиру вишедневног боравка Његове Свесветости у главном граду Аустрије поводом прославе педесетогодишњице постојања Свете Митрополије Аустрије (Васељенска Патријаршија). Том приликом Свесветејши се упознао са просветном делатношћу Православног школског савета и начинима спровођења наставе православне веронауке у Аустрији.

У пратњи Његове Свесветости били су јерарси Цариградског свештеног престола, митрополити г. Емануил галијски (Француска) и г. Нектарије из Архиепископије критске, као и домаћин Високопреосвештени Митрополит Аустрије г. Арсеније. До нових просторија Канцеларије православног школског савета, у првом бечком кварту, Патријарха су допратили и свештеници цариградске Угарске егзархије. Они су допутовали из Будимпеште да поздраве православног васељенског првојерарха.

У име Српске Цркве овом значајном догађају присуствовали су свештеници  Драго Вујић, Драган Бирташевић и Гојко Остојић са архијерејским намесником за Аустрију протојерејем Петром Пантићем на челу, затим презвитери др Јоан Мога и Емануел Нуту из Румунске Православне Цркве, као и клирици Московске Патријаршије др Александар Лапин, Виктор Шиловски и др Јохан Крамер.

У име Надбискупије бечке сусрету су присуствовали генерални викар Архидијецезе др Николаус Краза и начелница Надбискупске службе за наставу и васпитање др Кристине Ман. Патријархову посету су својим присуством нарочито увеличали наставници и професори православне веронауке из Беча и околине.

У њихово и у своје име, Његову Свесветост Патријараха поздравио је управник Православног школског савета и инспектор за православну веронауку у Аустрији г. Бранислав Ђукарић. У свом поздравном обраћању он је Патријарха укратко упознао са стањем, околностима и значајем православне веронауке у Аустрији.

Занимљиво је да је православна веронаука као редован школски предмет уведена у аустријске школе још 1991. године. Њу тренутно похађају 11.000 ученика, а предају 85 вероучитеља у више од 800 школа. Са циљем побољшања и унапређења наставе, али и са сврхом тешњег повезивања православних, 2005. године основан је Православни школски савет. Његови оснивачи су биле све Православне Цркве које имају јурисдикције на територији Републике Аустрије, а од 2010. године ова јединствена свеправославна установа налази се под директним старањем Православног епископског савета у Аустрији. Канцеларија православног школског савета је надлежна за целокупну организацију православне веронауке и спровођење наставе у јавним школама у Аустрији, као и једини званични орган по правним, персоналним, административним и дисциплинским питањима верске наставе.

Испектор Ђукарић је истакао важан допринос православне веронауке као битног чиниоца у интеграцији православног живља у оквирима аустријског друштва. Том циљу, али, пре свега, образовању и стручном усавршавању свеправославног наставног кадра, доприноси и Црквено-педагошка висока школа – по својој структури јединствена у Европи –, на којој на немачком језику студирају тренутно 50 студената из свих православних јурисдикција на подручју Аустрије. На крају поздравне речи, Ђукарић је изразио топлу благодарност аустријској држави за ове јединствене могућности, као и Свесветејшем Патријарху на овој, за Православни школски савет, историјској посети.

Патријарх Вартоломеј је у обраћању катихетама и вероучитељима подсетио да оваква могућност сведочења вере у расејању представља велики Божји дар. У том смислу он је нагласио да на наставницима веронауке лежи велика одговорност, пошто  су им поверене нежне дечје душе у којима се огледа лик Христов. Патријарх је похвалио завидни ниво сарадње међу православнима у Аустрији и саветовао је да се сви евентуални неспоразуми увек решавају у духу љубави и дијалога. По његовим речима, Православна Црква је позвана да покаже одговорност за проблеме савременог света, будући да она има много тога да понуди свету. У том смислу може се сагледати и активност православних на пољу међухришћанске сарадње и дијалога. Патријарх је изразио жаљење што свест о томе код неких православних није довољно јака и очински исказао наду у Господа да свима просветли очи срца.

Помињући са радошћу недавну посету Србији и Црној Гори поводом прославе 1700-годишњице Миланског едикта, Свесветејши првојерарх је и овог пута одлучно и недвосмислено осудио фанатичне и расколничке покрете. Најзад, Патријарх Вартоломеј је изразио искрену благодарност аустријским црквеним и државним властима на помоћи коју су до сада указивале Православној Цркви.

У име Православног школског савета, инспектор Ђукарић је предао Његовој Свесветости на дар акварел са представом грчке цркве у Бечу. Уз појање химне св. Нектарија Егинског „Пречиста Дјево Владичице“, коју је извео хор вероучитеља под вођством гђе Марије Ђукарић, Патријарх Вартоломеј се опростио од свих благосиљајући присутне и њихове породице. 

Мирољуб Глигорић

Значајна посета Патријарха цариградског Бечу
Значајна посета Патријарха цариградског Бечу
Значајна посета Патријарха цариградског Бечу
Значајна посета Патријарха цариградског Бечу
Значајна посета Патријарха цариградског Бечу
Значајна посета Патријарха цариградског Бечу
Значајна посета Патријарха цариградског Бечу
Значајна посета Патријарха цариградског Бечу