Знак против прогона хришћана: Опатија Адмонт осветљена црвеном бојом

Zeichen gegen Christenverfolgung: Stift Admont leuchtet in RotДа би се скренула пажња на судбину милиона прогоњених и угрожених хришћана, више од 50 цркава, манастира, фондација и споменика у Аустрији у среду (18. новембра) биђе осветљено бојом крви, црвеном.. Опатија Адмонт (Штајерска) такође ће поред Парламента у бечком Хофбургу први пут учествовати у такозваној „Црвеној среди“. Акцију организује међународна организација за помоћ „Црква у невољи“. Хиљаде катедрала, цркава и јавних зграда широм света учествују у кампањи. Адмотска бенедиктинска опатија такође пружа седмицу спомена на мрежи за прогоњене хришћане до 21. новембра, јер „хришћанство никада није било толико у опасности као данас“, рекао је опат Герхард Хафнер у радио емисији у уторак.

Конкретно, манастир свакодневно пружа информације о прогону, дискриминацији хришћана и насиљу на основу веровања преко своје почетне странице www.stiftadmont.at,, Инстаграм (@benediktinerstiftadmont) и Фејсбука (@stiftadmont). „Нашом спомен недељом на ин тернету и крвавоцрвеним осветљењем наших историјских манастира желимо да укажемо на судбину наших прогоњених и убијених сестара и браће“, рекао је опат бенедиктинске опатије у Адмонту. Свету мису ће у среду служити и монашка заједница за све прогоњене хришћане.

260 милиона прогоњених хришћана

„Црвеном средом“ међународна католичка организација за помоћ „Црква у невољи“ жели да скрене пажњу на судбину милиона прогоњених, потлачених и угрожених хришћана широм света. Више од 260 милиона хришћана широм света тренутно је погођено прогоном, дискриминацијом и насиљем на основу својих уверења. У 60 земаља људи су ометани у свом вероисповедању, а у 14 њих постоје озбиљна кршења верске слободе. Само у 2019. години 4.136 хришћана је убијено широм света због свог веровања.

„Црвена среда“ постоји од 2015. Многе земље на четири континента - од Бразила до Канаде до Аустралије - придружиће се ове године и учинити да многе њихове цркве или зграде засветле црвеном бојом. Кип Христа над Рио де Жанеиром или дворац у словачкој престоници Братислави такође су осветљени црвеном бојом. У Аустрији ће парламент у бечком Хофбургу први пут ове године бити осветљен црвеном бојом, као и неки познати манастири и фондације, известила је "Црква у невољи".

Осветљење Хофбурга доприноси „подизању свести у борби против прогона хришћана“, рекао је председник Националног савета Волфганг Соботка. „Бити хришћанин никада није било толико опасно као данас“, рекао је национални директор „Цркве у невољи“ Херберт Рехбергер. О томе се у западном свету извештава премало.

Извор: Катпрес