Званична делегација представника Руске Федерације у посети Храму Светог Саве на Врачару

У петак, 24. априла, у 10 сати, Спомен-храм Светог Саве на Врачару посетиће делегација из Руске Федерације и представници ове државе који је у Србији представљају. Ова посета високе Руске делегације Храму светог Саве четврта је по реду. Сусрет на Врачару, у Спомен-храму, представља наставак традиционалног дијалога између Српске и Руске Државе и Цркве, спремност РПЦ да сарађује у финалним пословима на довршетку Храма, као и могућност да компаније из Руске Федерације буду донатори радова на довршетку ове свесрспке и свехришћанске светиње.

Делегацију чине:

- Георгиј Полтавченко, представник Председника Руске Федерације
- Александар Петропавловски, саветник представника Председника Р. Фед.
- Константин Голошчапов, помоћник представника Председника Р. Фед.
- Александар Конузин, амбасадор Руске Федерације у Србији
- Евгеније Лукин и Олег Булдаков, саветници Амбасаде
- Светлана Шевченко, аташе Амбасаде
- Зураб Церетели, вајар
- Игор Козлов, помоћник вајара
- Дмитриј Малишев и Кирил Кравченко, представници компаније НИС.

До сада је г. Георгиј Полтавченко, са председником Србије г. Борисом Тадићем, званично посетио Храм 17. фебруара 2005, 20. фебруара 2006, док је 25. фебруара 2008. ову делегацију предводио г. Дмитриј Медведев, садашњи председник Руске Федерације.

Домаћини овој делегацији биће Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић, главни архитекта за унутрашње уређење Храма Драгомир Ацовић и старешина Спомен-храма протојереј др Лука Новаковић.

Представници компаније НИС ће по први пут, у својству чланова Друштва за подизање Храма св. Саве на Врачару, посетити овај објекат за који је компанија «НИС» од 2001. године (од реоснивања Друштва) редовно издвајала уговорена средства за помоћ Храму.

Протокол:

10 сати - обилазак Храма св. Саве
11 сати - затворени састанак гостију и домаћина
12 сати - долазак Митрополита Амфилохија на Храм. Сусрет са гостима. Наставак састанка.

Извор: Храм Светог Саве