Званични пријеми у Српској Патријаршији – 4. април 2011.

Његова Светост, Патријарх Српски Господин Иринеј је заједно са његовим Викаром, Епископом хвостанским г. Атанасијем примио у одвојеним посетама делегацију Исламске Републике Иран са Његовом Екселенцијом, Амбасадором г. Аболгхасем Делфијем на челу, као и делегацију Републике Индонезије на челу са Његовом Екселенцијом, Амбасадором г. Самјуелом Самсоном.

У оба разговора истакнута је добра жеља да се међусобни односи појачају на пољима која то омогућавају, као и да се међуверски дијалог постави на виши ниво.

С тим у вези, позитивно је оцењена предстојећа конференција Међурелигијског дијалога између најисточније земље на свету са муслиманском већином - Индонезијом, и најзападнијом државом на свету са православном већином - Србијом, која ће се одржати у Београду од 7. до 9. априла текуће године.

Његова Светост, Патријарх српски је истакао да је суштина сваке религије Боготражење и миротражење. Сви се позивамо на потребу успостављања мира, љубави и поштовања људског достојанства у сваком човеку. Са тог разлога, не сме се остати на теорији, већ све ово морамо употребити у пракси.
Амбасадори Ирана и Индонезије истакли су да њихове државе остају при чврстом и непоколебљивом ставу да се самопроглаженој творевини „Косова" не може признати никаква самосталност. Косово и Метохија јесте суштински, неодвојиви, интегрални део државе Србије.

Доставља из Кабинета Патријарха Српског
ђ. Александар Секулић