Звонце међу Српчићима у Немачкој

Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој

Звонце на обалама Боденског језера

Као што пастир добри води рачуна о своме стаду, тако је и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, исказујући своју очинску брижност за наше најмлађе, њихово васпитање и духовно очување, подржао мисионарске активности Светосавског звонца. Са његовим благословом Звонце се запутило у посету нашим Српчићима на југу Немачке у покрајну Баден-Витенберг.

Радосно ишчекујући сусрет са нашим најмлађима у Немачкој, Светосавско Звонце је најпре посетило град Фридрихсхафен. У овом месту, на обалама Боденског језера, живи око 400 српских породица. Старешина парохије, протонамесник Слободан Тијанић, срдачно је испред храма посвећеног Светим српским новомученицима дочекао делегацију Звонца.

Недалеко од Боденског језера, ушушкани између малих уличица Фридрихсхафенских, Храм и његова малена порта убрзо су били испуњени дечијом грајом и њиховим веселим и насмејаним лицима који су заједно са својим родитељима жељно ишчекивали почетак дружење са Звонцем. Пред знатижељним лицима у препуној сали црквеног дома, Звонце је почело свој програм монодрамом: ”Ми смо њихови потомци” који је извео глумац дечјег позоришта из Земуна Борко Сарић. Након тога, под руководством свога вероучитеља и духовника проте Слободана, представила су се и деца парохије Фридрихсхафенске са песмом и рецитацијама. Испред редакције све присутне о раду и мисионарским активностима Светосавског звонца упознао је Димитрије Стикић, који је одржао и малу играоницу-радионицу на којој су учествовала присутна деца.

На крају је делегација Звонца сву децу даривала часописом, а библиотеку и школу веронауке цркве Светих српских новомученика укориченим годишњаком.

Са Српчићима из Штутгарта

На дан кад Српска Црква прославља великог просветитеља и једног од најумнијих људи двадесетог века, Светог Владику Николаја Велимировића, Светосавско звонце је у наставку својих мисионарских активности посетило црквено-школску општину у Штутгарту и дружило се са ђацима ове школе.

У главном граду покрајне Баден-Витенберг захваљујући труду и вишегодишњем раду превасходно свештенства и црквене управе, веома је активна и развијена црквена духовна и образовна мисија намењена нашем православном народу и њиховој деци који живе далеко од родне груде. О томе сведоче и подаци са почетка ове школске 2013/14. године који кажу да је у оквиру наставе веронауке при цркви Сабора Срба Светих уписано 267 ученика. Међу њима су не само деца из Штутгарта него и ђаци из околних градова: Гепингена, Зинделфингена, Калва, Наголда, Ројтлигена, Тибингена и Хајлброна.

Светосавско звонце је пред више од 120 ђака и њихових родитеља у лађи цркве одржало мали час историје и представило живот и дело наших великана од Светога Саве до Светог владике Николаја и патријарха Павла. Након тога је протонамесник и старешина цркве, Братислав Божовић, одржао јавни час веронауке на ком су деца утврђивала управо изнето им градиво кроз монодраму Светосавског звонца: ”Ми смо њихови потомци”.

Кроз осмехе и дигнуте руке ђака који су се јављали да дају одговоре на питања свог духовника и вероучитеља проте Братислава, ређали су се тачни одговори на питања: ко је била Десанка Максимовић, који су манастири представљени у монодрами, када је био Косовски бој итд. Када је понестало питања из веронауке и историје прешло се и на географију и деца су једна за другом набрајала српске реке, планине и градове. На крају су у овом занимљивом интерактивном часу учествовала сва деца која су за своје знање и труд поред петица у дневнику свог вероучитеља награђена и специјалним даровима редакције Светосавског звонца.

У храму Свете Петке у месту Карлсруе

Након посете црквено-школским општинама у Фририхсхафену и Штутгарту, Светосавско звонце је обишло и нашу децу из парохије Карлсруешке. Сатрудништвом пароха Александра Шкорића и црквене управе, који окупљају и сабирају српски народ који живи у овом граду, заједно са живом црквом, украшава се и молитвени дом Калрсруешких Срба: Храм Свете Петке. Под крошњама стабала у центру великог парка где се налази храм, ова црквена заједница окупља се и расте заједно са својим најмађима.

Првог дана свог боравка Звонце је представило свој рад деци полазницима веронауке при овој парохији и њиховим родитељима. Одржан је и историјски час : ”Ми смо њихови потомци”.

Другог дана, делегација редакције часописа присуствовала је концерту хора Свети Јован Златоусти и часу веронауке који је држао прота Александар.

На крају ове посете, сагледавајући потребе развоја мисија цркве за децу, договорена је интезивнија сарадња редакције Светосавског звонца и ове парохије.

На обронцима Шварцвалда

Подно Алпа, највећег европског планинског масива, у подножју планине Шварцвалд, где је извориште реке Дунав, у месту Филинген-Швенинген, око храма посвећеног Сабору Архангела Михаила свила је духовно гнездо велика српска заједница. Парохија се последњих двадесет година развија духовно и организационо.

Домаћин члановима редакције Светосавског звонца био је протонамесник Миленко Марковић, који је госте дочекао у препуној сали парохијског дома. Међу присутнима могло се видети неколико генерација наших земљака, између којих су радосно трчакарали и они најмлађи.

Програм посете отворио је поздравном беседом старешина храма, прота
 Миленко. Након представљања мисије и пројеката Светосавског звонца, које су присутнима представили чланови редакције, у програму су учествовала и деца парохије која су рецитовала и певала о својој Србији. Програм је даље текао у ведрим бојама радосног шаренила народних ношњи деце чланове КУД-а ”Јелек” и веселим тоновима сплета народних кола и игара од Ниша до Книна које су деца отпевала и одиграла.

Програм је завршен малом драмском радионицом, односно, игроказом ”Бајка о принцези Зевки”, коју су извели члан редакције Светосавског звонца, Димитрије Стикић и глумац Борко Сарић. У представу су укључена сва деца, која су са великом радошћу учествовала у извођењу овог ведрог и поучног игроказа.

Извор: Светосавско звонце

Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој
Звонце међу Српчићима у Немачкој