Светотрифунско освећење грожђа и винограда

Поштуј Господа имањем својим
и првинама од свега дохотка својега;
и биће пуне житнице твоје обиља
и пресипаће се вино из каца твојих
(Приче 3,9-10).

Љубљена нам у Христу децо духовна,

ДечаниОвим вам се обраћамо поводом питања Богослужбеног циклуса у благодати Господњој, јер „свему има време и сваком послу под небом има време. ..." (Проп. 3: 1). Наиме, установљена пракса васцелог Православља јесте да се сваке године освети грожђе на велики празник Преображења Господњег 19. августа. Пракса је прелепа и заиста, и садржајна и доживљава годишње пуноћу свог смисла о Преображењу, но највише у Северној хемисфери.

Међутим, ми који живимо овде у Јужној хемисфери, лишени смо пуноће тог садржајног чина пошто је Преображење овде у сред зиме и тешко је наћи грожђе, изузев увезеног и по продавницама. И да би иронија била већа, Аустралија и Нови Зеланд су Богом дане земље које су пребогато засађене виноградима, од којих многи људи зависе, живећи и зарађујући свој насушни хлеб. Грехота би била да се не примени и освећење грожђа када оно по природи сазрева, а то јесте у току фебруара месеца.

Тога ради, Свети архијерјески синод наше Помесне Цркве актом бр. 1955/зап. 1352 од 14. децембра 2007. године одобрио је да се - без укидања преображенског освећења - уведе и додатно освећење грожђа о празнику Св. Трифуна 14. фебруара, који се иначе слави као заштитник виноградарства, или пак сутрадан на Сретење Господње или у ближу недељу.

Са архијерејским благословом и очинском љубављу,

+ИРИНЕЈ
Епископ аустралијско-новозеландски и
Администратор епархије за Аустралију и Нови Зеланд
Новограчаничке митрополије

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска